Stedendriehoek

Elk huisdier verdient een waardig afscheid

Aan de rand van Twello, midden in de stedendriehoek, is Huisdierencrematorium De Engelenburg te vinden. Hier kunnen huisdieren een waardig afscheid krijgen. “Huisdieren maken steeds meer volwaardig deel uit van de familie”, vertelt Joline Brendel. Samen met dochter Kim runt zij nu alweer meer dan een jaar het crematorium. “En dat betekent dat de crematie van een huisdier steeds meer wordt gedaan zoals bij mensen. Waar het voorheen de gewoonste zaak van de wereld was om je huisdier na inslapen bij de dierenarts achter te laten, zijn er tegenwoordig steeds meer crematoria voor dieren.”  

Voor het afscheid zijn er meerdere mogelijkheden. “Wat belangrijk is om te beseffen, is dat iedereen zelf mag weten naar welk crematorium hij of zij gaat. Dit is een volledig eigen keus. En ben je na het overlijden nog niet direct toe bent aan een crematie, dan houden we je dier even in de koeling zodat je nog een keer terug kunt komen voor het échte afscheid. Wij overleggen alles met de baasjes en dat wordt gewaardeerd.” Standaard zit er bij het afscheid een digitale foto, een pootafdruk en een plukje haar. “Zo heb je altijd een tastbare herinnering aan je huisdier.”

Maak je eigen keuze

Mensen kunnen hun huisdier met andere dieren laten cremeren, maar ze kunnen ook van begin tot eind aanwezig zijn bij de crematie. “Tijd en aandacht, dat bieden wij graag. Wij werken met het dierbaarste bezit van mensen en nemen daar alle tijd voor. Mensen vertrouwen erop dat we het beste met hun maatje voor hebben, zoals zij dat zelf al die jaren ook hebben gehad.”

Het belangrijkste in hun werk vinden de dames de dankbaarheid. Mensen uit de hele regio weten het crematorium inmiddels al te vinden. “Het afscheid van een huisdier is al emotioneel genoeg. Dat vraagt om een rustige begeleiding en steun. Eerst komt het afscheid, daarna de rest. Want willen mensen een dure urn kopen? Dat kan, maar later. In de emotie neem je soms beslissingen waar je later toch niet achter staat en dat willen wij voorkomen.” Dat die aanpak werkt, blijkt wel uit de regio die het crematorium inmiddels bedient.

Tevreden gevoel

Het belangrijkste voor Joline en Kim is altijd dat baasjes het leven van hun geliefde dier goed af kunnen sluiten. Joline: “Het maakt mij gelukkig als mensen een fijn gevoel overhouden aan de laatste momenten van hun dier bij ons. We doen er hier alles aan om te zorgen dat ze de ruimte krijgen om te rouwen om hun overleden huisgenoot zodat ze daarna verdrietig, maar tevreden, weer verder kunnen.”

Informatie

Huisdierencrematorium De Engelenburg
Engelenburgstraat 42
7391 AM Twello

T: 0571 700518
I: www.hcde.nl
E: info@hcde.nl