Stedendriehoek

Eigenaar van De Patron Twello kijkt positief naar de toekomst

Na een grote brand, complete verbouwing en faillissement, breekt er een nieuw tijdperk aan voor De Patron in Twello. Afgelopen augustus zette Ronald Lieferink (directeur van groothandel Horesca Lieferink en voorzitter van het Klompenfeest) zijn handtekening onder het contract, waarmee hij de nieuwe eigenaar werd. Echter zal hij niet zelf het bedrijf runnen: “Ik blijf meer op de achtergrond.”

Ronald heeft nooit de intentie gehad om een restaurant op te starten, maar als geboren en getogen Twellonaar weet hij wat er in de samenleving speelt en dat de behoefte aan een plek zoals De Patron groot is. Daarom vond hij het extra belangrijk dat deze horecagelegenheid in Twellose handen bleef. “Zo’n plek als De Patron is hier uniek. Er is niet nog een bedrijf dat zo’n uitstraling heeft en er voor een breed publiek is. Voor de coronaperiode zat het hier altijd vol. Hoe dat komt? Het is een leuke zaak met topproducten. Er was altijd een brede kaart met voor ieder wat wils. De kaart wordt nu misschien iets minder uitgebreid, maar goed eten, goed drinken én goede bediening vind ik een must. We willen mensen in de watten leggen.” Ronald investeert ook in middelen om de capaciteit aan te kunnen. “In een normale situatie kunnen we binnen 150 man kwijt en straks op het terras ook nog eens 100 à 150 man.”

Tuinverbouwing

Momenteel ligt de tuin nog helemaal op de schop. “Het pand heeft een rijke historie en we willen dat de tuin dat versterkt. Daarom hebben we gekeken naar wat het beste past. We hebben gekozen voor het ontwerp, niet de prijs.” Er komen onder andere stekkers voor het opladen van laptops, telefoons of fietsaccu’s. Op de parkeerplaats staan al laadpalen voor elektrische auto’s. “Het pand heeft straks drie ingangen. Een voor de bar, een voor het restaurant en een voor een aparte vergader- of ontmoetingsruimte. Zowel zakelijk als particulier kan bij ons terecht.” Met de overname hoopt Ronald iets terug te geven aan het dorp. “De Patron heeft een lokale functie en ik wil op meerdere vlakken helpen om die functie te behouden. Dit is voor mij een hele andere tak van sport, maar ik leer (als directeur van een groothandel, red.) nu ook de andere kant kennen.”

Leuk en gezellig dorp

Ronald beschrijft Twello als een leuk en gezellig dorp. “Er zijn voldoende winkels en je kunt vrij parkeren. Je wordt in alle behoeftes voorzien en de bevolking is vriendelijk. Waarom ik hier altijd ben gebleven? Ja, ik weet niet beter. Het is altijd goed geweest, waarom zou je dan weggaan? Twello is de afgelopen jaren ook gegroeid. Wat mij betreft zou er wel wat meer horeca mogen zijn; er is genoeg ruimte. Laat elkaar maar versterken. Ik juich het allemaal toe. Leven en laten leven, zal ik maar zeggen.”

Onzekerheid over opening

Ronald had gehoopt op 1 oktober de deuren te kunnen openen, maar dat is tot tenminste 10 november uitgesteld. “De kans is dat het nog later wordt, misschien zelfs volgend jaar pas. Hoe langer het duurt hoe groter het risico, maar aan de andere kant: als dit tot volgend jaar duurt is het ook de vraag hoeveel horecagelegenheden het gaan overleven. Tijdens de eerste lockdown was er een redelijk beleid en ondersteuning vanuit de overheid. Als groothandel hebben wij weinig bedrijven gezien die failliet zijn gegaan, maar een tweede lockdown kan velen de kop kosten. Zelf kunnen wij niet teruggrijpen op de regelingen, omdat we nog geen omzet hebben gedraaid. Het is allemaal onzeker.”

Over de huidige aangescherpte maatregelen zegt Ronald dat deze de horeca onevenredig treft. “Daarnaast zijn er een aantal bedrijven geweest die het niet zo nauw hebben genomen met de coronamaatregelen, zoals bepaalde clubs en cafés, waardoor de overheid deze harde maatregelen heeft moeten nemen. De meeste restaurants hebben zich keurig aan de maatregelen gehouden, daarom voelt dit zo oneerlijk. Daarnaast had Horeca Nederland meer voor het voetlicht moeten brengen dat heel veel restaurants wel goed bezig waren en zich hielden aan de maatregelen. Het is jammer.”

De eigenaar hoopt dat de restaurants die de maatregelen goed opvolgen sneller open mogen gaan. “Het zou ook een idee zijn dat de gemeente horecagelegenheden gaat keuren, zodat de markt geleidelijk weer open kan. Dat de ondernemers die het goed doen ook voorrang krijgen. Ik heb de gemeente ook gemaild. Ik nodig ze graag uit om te komen kijken. We hebben een goede en grote luchtinstallatie. Hierdoor kan ook het oudere publiek ons veilig bezoeken. Daarnaast is er bij ons voldoende ruimte om 1,5 meter afstand te houden en kunnen we meerdere ruimtes creëren. Op alle vlakken zijn we ermee bezig.” De Patron is in elk geval positief gestemd en klaar voor na de coronatijd. In de tussentijd roeit de onderneming met de riemen die ze heeft. “Het is nog even slikken, maar we blijven positief.”