Stedendriehoek

Eigen supporters schamen zich voor Go Ahead Eagles

DEVENTER – Het herstel na de wanprestatie bij Telstar bleef achterwege. Het langzame leeglopen van de ziekenboeg en de twee weken rust om fris in het hoofd te raken voor de thuisbeurt tegen FC Dordrecht sorteerde geen enkel effect. Een ideeënloos Go Ahead Eagles liep zich vrijdagavond stuk op een onbuigzame Dordtse muur. De 0-3 betekende een blamage van de eerste orde. Supporters lieten hun ongenoegen de vrije loop. Het ‘schaam je kapot’ schalde door de Adelaarshorst.

Het voorwoord van Leon Vlemmings (foto) in het programmaboekje had nog wel zo veelbelovend geklonken. “Als trainer zie ik ook de positieve stappen die we als team maken. De goede serie die we voorafgaand aan het duel tegen Telstar hebben neergezet – met veertien punten uit zes wedstrijden – toont namelijk aan dat er genoeg dingen goed gaan op het veld. Positief is ook onze meest recente thuisreeks tegen Almere City FC, Jong Ajax en Jong AZ. Wedstrijden die we alle drie in een zege wisten om te zetten en een serie die we vanavond in de Adelaarshorst graag doortrekken tegen FC Dordrecht”, liet de trainer optekenen.

En: “Verder zie ik dagelijks een spelersgroep op het veld die de wil heeft om iets te bereiken en de juiste mentaliteit toont om zich te verbeteren. En ook bij sportieve tegenslag gewoon blijft voortborduren op de ingeslagen weg. Een weg waar we allemaal – in goede tijden, maar ook in mindere fases – in blijven geloven.”

Op het veld viel weinig terug te zien van alle goede bedoelingen en mooie woorden. De weg waarover de trainer van Go Ahead Eagles repte begint steeds meer kenmerken te vertonen van een doodlopende weg. De thuisploeg had gedurende de negentig minuten dan wel het meeste balbezit, er kwam weinig tot niets constructiefs uit voort. Er was voor het fantasieloze Go Ahead Eagles geen doorkomen aan tegen de compact staande Dordtse defensie.

Zonder vleugels kan geen enkele adelaar vliegen. Nou hoeft zoiets op zich geen probleem te zijn wanneer opkomende backs de vrije ruimtes adequaat opvullen en benutten, maar zelfs daarin slaagt het huidige Go Ahead Eagles niet. Het was veelzeggend dat zowel rechtsback Joey Groenbast als linksback La’Vere Corbin-Ong voortijdig mocht gaan douchen.

Wie niet naar voren speelt, komt nooit vooruit. Het niet van kwaliteit overlopende FC Dordrecht gaf geen krimp en bleef zodoende relatief eenvoudig overeind in de Adelaarshorst. De onverzettelijkheid die de bezoekers aan de dag legden tekende de wil om met een goed resultaat huiswaarts te keren. Zo’n benodigd schepje extra kon het steeds moedelozer ogende Go Ahead Eagles vrijdagavond niet opbrengen. Wanneer dan ook keeper Sonny Stevens en topscorer Sam Hendriks hun avond niet hebben, blijft het dweilen met de kraan open.

Wat Go Ahead Eagles op de bank heeft zitten en staan, tekent de werkelijke armoede. Liefst elf wisselspelers zaten er bij de aftrap naast Vlemmings. De meesten daarvan zouden bij een willekeurige Hoofdklasser al de grootst mogelijke moeite hebben een basisplaats te veroveren. Laat staan dat zij bij een invalbeurt een stroef draaiend elftal aan de praat kunnen krijgen. Van de 640.000 euro winst waarmee Go Ahead Eagles het boekjaar 2016-2017 afsloot moet nog maar worden afgewacht of er in de winterstop een deel kan worden besteed aan het aantrekken van hoognodige versterkingen.

Nog tijdens het treurspel in de Adelaarshorst eiste een deel van het publiek luidkeels om het vertrek van Dennis Bekking. Velen zien de technisch manager als hoofdverantwoordelijke voor het uit koers raken van het stuurloze roodgele vlaggenschip. Na afloop wilde een groepje boze supporters bij de hoofdingang verhaal halen over het erbarmelijke optreden van hun favorieten. Nou gaan spelers die toch al niet overlopen van vertrouwen niet beter voetballen van de scheldkanonnades van enkele heethoofden, onbegrijpelijk is de onvrede van de fans geenszins.

Vrijdagavond bevolkten 7.762 toeschouwers de tribunes van de Adelaarshorst. Gezien de huidige stand van zaken is het maar zeer de vraag of die diehards op maandag 27 november, met de beloften van FC Utrecht als tegenstander, weer terugkomen.

Go Ahead Eagles mag op vrijdag 24 november in Sittard op zoek naar eerherstel. Bij het dit seizoen sterk presterende Fortuna moeten de instabiele Deventenaren de katers van de zeperds tegen Telstar en FC Dordrecht proberen weg te spoelen.
Het laatste uitstapje naar Zuid-Limburg ligt nog vers in het geheugen. Vier weken geleden betekende Sittard voor de equipe van Leon Vlemmings de eindhalte in de strijd om de KNVB beker. Met een kansloze 3-0 nederlaag beleefde Go Ahead Eagles in het Offermans Joosten stadion een roemloze aftocht uit het bekertoernooi.
Fortuna, dat de laatste jaren vooral in het nieuws kwam venwege financiële problemen, krabbelt onder leiding van voormalig Nigeriaans international Sunday Oliseh uit een diep dal. De Limburgers delen na dertien wedstrijden de derde plaats met Telstar. Zeven overwinningen, twee gelijke spelen en vier nederlagen leverden Fortuna Sittard al 23 punten op. Dertig gescoorde doelpunten maken Fortuna zelfs tot de meest scorende ploeg van de Jupiler League.