Stedendriehoek

Eeuwfeest straat moet leiden tot jubileumboek

Het is feest in de J.P. Sweelinckstraat, die precies honderd jaar bestaat. Reden genoeg voor de buurtbewoners om hier door middel van een jubileumboek aandacht aan te geven. “We zijn op zoek naar verhalen over de geschiedenis en beeldmateriaal van onze straat.”

Inspiratie voor het idee kwam van andere, omliggende straten in de Zwolse Wijk. “Onder andere de Zwolseweg en de Alexander Hegiusstraat hebben een eigen jubileumboek, gemaakt door de huidige bewoners”, zegt initiatiefneemster Pieta Schoenmaker. “Nu onze straat honderd jaar bestaat, leek het ons een mooie aanleiding om ook een boekje met een bundeling van dergelijke verhalen te maken.”

Zelf kwam Pieta vijf jaar geleden in haar zo geliefde straat wonen. “Het is een mooie, rustige en groene straat. Een leuk buurtje met mooie architectuur. Ons eigen huis heeft al een behoorlijk onderduikverleden. Nu zijn de woningen in deze straat lang huurwoningen geweest en niet de herenhuizen van rijke Deventenaren zoals aan de Zwolsestraat. Toch denken we dat er ook hier genoeg verhalen uit het verleden zijn. Denk aan verhalen uit oorlogstijd, de architectuur van de woningen en van de buurtbewoners zelf. Ook beeld vinden we erg interessant.”

Een vuistdik jubileumboek hoeft het volgens de initiatiefnemers niet per se te worden. “We laten ons verrassen door de verhalen en foto’s die mensen aandragen. Als we daar een handzaam boekje van kunnen maken, zijn we heel blij. Dus ben je oud-bewoner, heb je nog bijzondere foto’s liggen of weet je een mooie anekdote die zich in of rond deze straat heeft afgespeeld, neem dan contact op via e-mail: sweelinck100@gmail.com