Stedendriehoek

Eerste impressie van nieuw museum in Deventer

Medio 2021 vestigt het European Institute for Contemporary Art and Science (EICAS) zich aan de Nieuwe Markt 23 in Deventer. EICAS organiseert in de Polstraat 6A – in 500 m2 expositieruimte – de komende anderhalf jaar, naast een vaste expositie met de kunstenaars uit de naoorlogse ZERO/Nul-periode, wisselexposities met non-figuratieve hedendaagse kunstenaars van onderzoekende en vooruitstrevende kunst.

Voor de vaste expositie van ZERO/Nul tekenen Henk Peeters, Jan Hendrikse, Armando, Jan Schoonhoven en herman de vries. De kunstenaars van de Nederlandse Nul-groep, ingebed in de brede, internationale ZERO-beweging, lijken het concept van ‘upcyclen’ avant-la-lettre te hebben uitgevonden. Nul-kunstenaars hadden een scherp oog voor hergebruik en potentie van nadrukkelijk niet-artistieke materialen. Bewustwording is een sleutelbegrip – van mogelijkheden en verantwoordelijkheden. Nul-kunstenaars zagen de mogelijkheden van het alledaagse. Zij gaven betekenis aan het betekenisloze en esthetiseerden het doodgewone. Het is deze vrijheid van geest die ZERO kenmerkte; die de praktische uitvoering destijds niet altijd even makkelijk maakte, maar evengoed verklaart waarom het gedachtegoed ook vandaag de dag nog levensvatbaar en invloedrijk is.

De entreeprijs bedraagt €10,- (inclusief koffie/thee bij Betti), museumkaarthouders krijgen 25% korting, kinderen tot 12 jaar betalen €2,-. Deze tijdelijke locatie is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Het toekomstige museum – met 2.500 m2 expositieruimte – is uniek, omdat het zich richt op de naoorlogse Nul- en ZERO-kunst (onder anderen Henk Peeters, Jan Schoonhoven, Armando, herman de vries (met kleine letters), Ucker, Piene, Mack, Manzoni, Yves Klein, Kusama) en deze lijn doortrekt naar onderzoekende en vernieuwende hedendaagse kunstenaars. Het bekende bureau van Hans van Heeswijk architecten (onder andere Museum MORE Gorssel, De Hermitage Amsterdam, Mauritshuis Den Haag) tekent voor het ontwerp. Het glazen dak wordt spectaculair door de screening van het kunstwerk ‘City DNA – Deventer’ van de Chinese kunstenaar Lu Xinjian. EICAS verwacht 100.000 bezoekers per jaar.

Voor meer informatie: www.eicas.nl