Stedendriehoek

Eerste doneerrek voor flesjes en blikjes in Deventer

DEVENTER – Sinds er statiegeld zit op blikjes en kleine flesjes, worden er nog wel eens afvalbakken geplunderd. Elk blikje of flesje levert toch 15 cent op. In Deventer kun je bij zo’n dertig afvalbakken je blikjes en flesjes kwijt op een doneerrek. Het plaatsen van de doneerrekken is een initiatief van PvdA-gemeenteraadslid Dorien Visser.

“Ik zag de optie in een andere stad”, legt raadslid Dorien Visser uit. “Het leek me een goed idee om dat ook in Deventer te introduceren en dus heb ik in juli een motie ingediend. Die is aangenomen en nu zijn er dus de eerste rekken. Nu hoeven mensen die het statiegeld graag willen hebben niet meer in de afvalbakken te zoeken en worden de flesjes en blikjes gerecycled!”

Goed voor het milieu

Als mensen de blikjes en flesjes niet inleveren, maar wel kwijt willen, kunnen ze die in een van de pmd-oranje rekken plaatsen. Mensen die het geld goed kunnen gebruiken hoeven niet meer in de afvalbakken te zoeken en kunnen zo op een waardige manier de flesjes en blikjes meenemen en inleveren. Goed voor het milieu, want nu worden ze gerecycled en het levert ook nog minder zwerfafval op.

Bewustwording

Het eerste doneerrek is geplaatst op De Brink, door Circulus-medewerker Danny de Leur met behulp van Dorien Visser. Circulus plaatst – in opdracht van de gemeente Deventer – de komende dagen zo’n dertig rekken. Die komen in de binnenstad, bij het station, scholen en winkelcentra. De gemeente start een campagne over het doneerrek, ook om de algemene bewustwording van statiegeld op kleine flesjes en blikjes te bevorderen.