Stedendriehoek

Eerste coöperatieve zonnedak

DEVENTER – Het Deventer bedrijf Independent Solar System (ISS) heeft 250 panelen geplaatst en aangesloten op een nieuw zonnedak op het gebouw van Sallcon. De eerste 21 deelnemers aan het DE- Zonneroosproject van Deventer Energie maken sinds kort gebruik van dit net. Het coöperatieve zonnedak op de kruising Schonenvaardersstraat/Hanzeweg heeft uitbreidingsmogelijkheden tot maar liefst 1.000 panelen.

De Deventer Energie Coöperatie werkt samen met de Gemeente Deventer aan de verduurzaming van het eigen ‘woningbezit’ en de energievoorziening daarvan. De ambitie van Deventer Energie heeft betrekking op de reductie van de CO2-uitstoot. De deelnemers van DE- Zonneroos wekken zonne-energie op, via andermans dak. Het voordeel voor de deelnemers is dat zij 15 jaar geen energiebelasting hoeven te betalen over deze zonnestroom. De coöperatie verwacht binnen een half jaar deelnemers te hebben voor alle 1.000 panelen. Wanneer dit gerealiseerd is, zal de Zonneroos een opbrengst leveren van circa 250.000 kWh per jaar en daarmee elk jaar ongeveer 125.000 kilogram CO2-emissie besparen.

Deventer Energie wil laten zien dat je geen zonnepanelen hoeft te plaatsen op je eigen dak, om wel deze duurzame energieproductie te kunnen krijgen. Zij vinden het belangrijk dat zonne-energie toegankelijk is voor alle inwoners en (kleinere) ondernemers binnen Deventer. Deventer Energie stimuleert energiebesparing en investeert in duurzame energieprojecten, samen met bewoners en lokale bedrijven. 

Deventer Energie voert het Zonneroosproject uit in samenwerking met Sallcon. Dit bedrijf in Deventer staat voor duurzaam ondernemen ‘met hoofd en hart’. Sallcon is vooruitstrevend op het gebied van milieuvriendelijkheid en werkt daarom belangeloos mee aan deze duurzame oplossing. De provincie Overijssel geeft ook haar bijdrage aan de kosten van projectvoorbereiding.