Stedendriehoek

Een rondreizend kinderfestijn

DEVENTER – Zaterdag 10 en zondag 11 maart is het Taartrovers Film Festival, een kinderfilm- en speelfestival voor kinderen van 2 tot 9 jaar, te zien en te beleven in Filmhuis de Keizer in Deventer. Het festival, dat tot en met 2 april door heel Nederland rondreist, verwelkomt Pépé Smit als bijzondere gast op het openingsbal in Deventer op 10 maart. Deze illustratrice zal samen met de aanwezige kinderen haar boek ‘Fred het (heel erg) eigenwijze hert’ verbeelden aan tafel. Het rondreizende kinderfestijn bezoekt deze winter in totaal tien filmtheaters door het land. Het programma bevat dit jaar onder meer de films Ot is een ei, Gruwelijke rijmen en Monsieur Carton. In totaal worden er veertig korte en lange films uit zeventien verschillende landen vertoond op het festival, allemaal verbonden met het thema van dit jaar: Lettersoep & Prentenkoek, een ode aan het boek.

Het filmprogramma zit boordevol prachtige, bijzondere en grappige verhalen uit boeken, maar neemt ook een duik in het materiaal waar boeken van gemaakt zijn met films van papier, karton en inkt. Ook films over de liefde voor boeken en lezen spelen een belangrijke rol in deze editie van het festival. Op elke locatie wordt het festival feestelijk geopend met een openingsbal, met een echte loper, een bijzonder feestmaal, muziek en verhalen in aanwezigheid van bijzondere schrijvers en illustratoren van kinderboeken.

Speciaal voor het festival zijn er van vijf korte films Nederlandse dubs gemaakt, zoals de Noorse prentenboekverfilming Ot is een ei (Odd Er Et Egg, Noorwegen), over het jongetje Ot met het eihoofd dat nooit durft mee te spelen met de andere kinderen, bang dat hij zijn hoofd breekt. Door de vriendschap met een bijenmeisje kruipt hij uit zijn schulp. De film is gemaakt door het Noorse Qvisten Animation en Portugese Sparkle Animation studio en won de prijs voor beste korte animatie op het Tribeca Film Festival in New York.
De prijswinnende film Gruwelijke rijmen (Revolting Rhymes, Verenigd Koninkrijk), gebaseerd op Roald Dahls beroemde boek, brengt een hele parade sprookjesfiguren bij elkaar in een ingenieus verhaal, prachtig geanimeerd door de makers van onder andere De Gruffalo. De film werd in 2016 gemaakt ter ere van Roald Dahls 100e geboortejaar. Gruwelijke rijmen won eerder dit jaar de BAFTA Children’s Award voor beste animatie en werd bekroond tot beste tv-productie op ‘s werelds meest vooraanstaande animatiefestival Annecy International Animation Festival in Frankrijk.

Daarnaast gaat Monsieur Carton (Frankrijk) in première op het festival, de eerste animatieserie ooit die gemaakt is met ‘Unity’ 3D software voor het bouwen van games. Monsieur Carton is een onhandige en verstrooide bestuurder van een klein autootje, die zich probeert staande te houden in de verkeerschaos van op hol geslagen tolwegpoortjes, steile berghellingen, flitspalen, asociale wegpiraten en wilde achtervolgingen. Een ontzettend grappige slapstickserie voor alle leeftijden vol herkenbare verkeersergernissen. Monsieur Carton neemt je mee in een wereld van karton en lijkt wel helemaal handgemaakt.

Met een filmkaartje kan ieder kind naar zowel de film als de ‘Speeltuin van de verbeelding’. Dit is een prachtig vormgegeven decor met interactieve installaties die alle zintuigen prikkelen. Ze nodigen uit om te spelen en fantaseren, op onderzoek uit te gaan, van alles te ontdekken en zelf te maken. Filmprogramma en speeltuin zijn met elkaar verbonden door een overkoepelend thema dat aansluit bij de belevingswereld van jonge kinderen. Spel en film versterken elkaar, waardoor een bezoek aan Taartrovers Film Festival diepe indruk maakt. Een kaartje voor een film kost €9,-. Voor én na de film kunnen bezoekers op vertoon van hun filmkaartje vrij spelen in de Speeltuin van de verbeelding. Zie ook de website: www.taartrovers.nl