Stedendriehoek

‘Een brug tussen twee werelden’

DEVENTER – Vrijdag 16 december om 15.00 uur gaat de nieuwe Art Brut Galerij los op Nieuwstraat 33a. Een galerij speciaal voor Art Brut (rauwe kunst) is nieuw in Oost-Nederland.

Marianne de Bakker en Chris Visser, beeldend kunstenaars en ambassadeurs voor Art Brut, namen het voortouw. Ze willen een brug slaan tussen de reguliere kunstwereld en die van Art Brut. Inmiddels hebben ze een groep vrijwilligers en kunstenaars verzameld met wie ze de galerij vorm en inhoud geven. Vanaf 16 december is de galerij open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. Art Brut Galerij lost het startschot met Levon Buitenhuis (1993), een jonge kunstenaar die zich op de grens van Art Brut beweegt. Zijn expositie met de titel ‘Een brug tussen twee werelden’ laat kleurrijk en haast hypnotiserend werk zien. Ook in de andere ruimtes van de galerij is Art Brut-werk te zien. Mieke Conijn, directeur Kunstenlab Deventer en Elvira van Eijl, kunsthistoricus en initiator van de Art Brut Biënnale, openen samen de Art Brut Galerij op 16 december om 16.00 uur.

Art Brut
Art Brut, ook wel outsiderkunst genoemd, staat voor zogenaamde rauwe kunst. De term is geïntroduceerd door de Franse wijnhandelaar-kunstenaar Jean Dubuffet (de man van Jardin d’emaille in de beeldentuin van het Kröller-Müller). Hij omschreef deze kunst als ‘… producties met een spontaan en inventief karakter, onafhankelijk van conventionele culturele voorschriften en gemaakt door personen die vreemd zijn aan de professionele artistieke milieus…’ Art Brut is een bundeling van kunstenaars die niet te vangen zijn in een bepaald genre. Het werk heeft een eigen vormtaal en thematiek.

Hoofdexpo Levon Buitenhuis
Bij zijn afstuderen aan de AKI in Enschede werd hij een brug genoemd tussen de ‘gewone’ kunstwereld en de Art Brut. Zijn werk is complex, soms fijnzinnig, soms grof. Het is kleurrijk en vaak ongelofelijk nauwkeurig. Het is intuïtief en hypnotisch. Levon werkt autobiografisch. Het vertelt zijn visie op de mens in onze huidige maatschappij. Zoals hij zelf zegt: ‘Ik hou ervan om de geest van iemand te openen’.

Initiatiefnemers
De initiatiefnemers van Art Brut Galerij zijn eigenaren en begeleiders van atelier Kunstwerkt. Kunstwerkt (voorheen ARToMoNDo) is een dagbestedingsatelier voor kunstenaars met ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ en is sinds vijf jaar op Nieuwstraat 20 gevestigd. Chris Visser (links op de foto) en Marianne de Bakker willen graag bruggen slaan tussen de reguliere kunstwereld en die van Art Brut.