Stedendriehoek

Een AED kan verschil tussen leven en dood zijn

Foto: Hartstichting

Een hartstilstand kan iedereen op elk moment overkomen. In Nederland krijgen gemiddeld 300 mensen per week een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Een plotselinge hartstilstand maakt geen onderscheid tussen jong of oud of een gezonde of ongezonde levensstijl. Stichting AED Deventer/Nederland pleit dan ook voor een AED-apparaat in elke organisatie. Geert Kollen, oprichter van de stichting: “Wij leggen hieronder uit waarom er in organisaties een AED aanwezig moet zijn.”

“De kans dat uw medewerkers, collega’s, bezoekers, klanten een hartstilstand krijgen, is altijd aanwezig. Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrileren.”

Als er binnen de eerste zes minuten bij een hartstilstand wordt reanimeerd en bij een schokbare hartritmestoornis gedefibrilleerd met een AED is de overlevingskans 50 tot 70 %. Elke minuut later dat een AED wordt ingezet verlaagt de overlevingskans met 10%. “Een ambulance is vaak pas later  aanwezig. De aanwezigheid van een AED binnen uw organisatie kan een verschil maken tussen leven en dood.”

Iedereen mag een AED bedienen na een cursus

“Om een AED te mogen bedienen hoeft u geen professionele hulpverlener te zijn. Ook als u geen enkele ervaring met een AED of reanimeren heeft kunt u een AED bedienen. De AED is zo ontworpen dat u met stem en pictogrammen aanwijzingen wordt geassisteerd door het reanimatieproces. Wel raden wij u aan om jaarlijks een (herhaling-)reanimatiecursus te volgen waarbij het gebruik van de AED wordt uitgelegd en de praktijk geoefend wordt zodat u bent voorbereid en snel adequaat kan handelen.”

Bent u in het bezit van een AED, maar is deze 8 jaar of ouder? Dan is de kans aanwezig dat deze ‘ oude ‘ AED tijdens een inzet niet naar behoren functioneert. Wij ruilen u oude AED in ( onafhankelijk van het type AED ). Na 8 tot uiterlijk 10 jaar adviseren wij de AED te vervangen om storingen in het apparaat te voorkomen. Voor informatie en vrijblijvende afspraak kunt u contact via: info@stichtingaednederland.nl of op 06-11841275.