Stedendriehoek

Duurzame fietstocht eindigt in Deventer

DEVENTER – Adina en Wouter Janssen van NGO EUphemia zijn op 23 mei ongeveer 3500 kilometer gaan fietsen van Sibiu (Roemenië) naar Deventer. Hun doel is meer bewustwording en actie creëren voor duurzame ontwikkeling, gebaseerd op de zeventien wereldwijde doelstellingen van de Verenigde Naties: de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Tijdens hun fietstocht door tien landen van Oost- naar West-Europa bezochten ze lokale projecten die zich onderscheiden op dit gebied. “We hopen met concrete voorbeelden anderen te inspireren om deze in hun eigen omgeving toe te passen”, zegt Adina Janssen-Țintea, voorzitter van de NGO. “We willen een beweging creëren waarin zoveel mogelijk mensen zich bij ons aansluiten, zowel op de fiets als door voorbeelden van duurzame ontwikkeling kenbaar te maken en te delen”, vervolgt ze. Het project Cycle4GlobalGoals wordt uitgevoerd in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in verschillende landen, lokale autoriteiten, het internationale Hanzeverbond, NGO’s, bedrijven en culturele organisaties.

De organisatoren willen op een sportieve maar vooral duurzame manier meer verbinding tot stand brengen tussen mensen en organisaties in de landen die ze op de fiets doorkruisen. “We volgden op onze route de rivieren de Donau, de Rijn en ook de IJssel. Dit zijn van oudsher belangrijke verbindingsaders, die voor handel, samenwerking en welvaart hebben gezorgd. Een mooi voorbeeld hiervan is het internationale Hanzeverbond dat dit jaar het 800-jarig jubileum viert met in Oost-Nederland het Hanzejaar 2023”, aldus Wouter.

De verbinding wordt ook gesymboliseerd door de al decennia bestaande band tussen partnersteden Sibiu en Deventer, het begin- en eindpunt van deze fietstocht. De laatste etappe van de fietstocht start donderdag 6 juli in Zwolle en volgt de kunstroute van de IJsselbiënnale via Hattem-Olst-Terwolde naar Deventer. Om 15.00 uur is de finish van Cycle4GlobalGoals bij het Deventer stadhuis op het Grote Kerkhof, met aansluitend een ontvangst van deelnemers en belangstellenden in de Burgerzaal met onder anderen burgemeester Ron König. Daarna wordt om 16.00 uur een bezoek gebracht aan het Duurzaamheidscentrum Deventer, in de stadsetalage van het stadhuis.

De SDG’s (Sustainable Development Goals) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De doelen zijn afgesproken door alle 196 landen binnen de Verenigde Naties, waaronder Nederland. Voor het opstellen van de SDG’s zijn wereldwijd duizenden organisaties en miljoenen burgers om hulp gevraagd. De SDG’s startten in 2015 en lopen nog tot 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Geïnspireerd door Robert Swan, die zei: ‘De grootste bedreiging voor onze planeet is het geloof dat iemand anders haar zal redden’, hopen de organisatoren dat dit project meer mensen zal inspireren om een stap te zetten voor een duurzamere toekomst.

Zie ook: www.cycle4globalgoals.eu.