Stedendriehoek

Duurzaamheidscentrum in stadsetalage

DEVENTER – De gemeenteraad heeft geld beschikbaar gesteld voor een duurzaamheidscentrum in de stadsetalage van het stadhuis. Deventer Energie Coöperatie en Ulebelt hebben samen een plan voor twee jaar gepresenteerd.

In het duurzaamheidscentrum kunnen bewoners en bedrijven terecht voor advies en informatie over een breed scala aan duurzaamheidsopgaven, zoals energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie (afval als grondstof), biodiversiteit, eten en duurzame mobiliteit. Wethouder Carlo Verhaar: “De komende decennia gaat er veel veranderen in de energievoorziening in Nederland. Dat gaat iedereen merken. Het duurzaamheidscentrum helpt onze inwoners en ondernemers om ideeën op te doen en ermee aan de slag te gaan.”

Deventer Energie Coöperatie en Ulebelt hebben met een werkgroep van betrokken vrijwilligers samen een plan uitgewerkt dat mensen op weg helpt naar een Duurzaam Deventer in 2030. Dat plan krijgt steun van een groot aantal organisaties, bedrijven en scholen. Het centrum geeft informatie over hoe je je huis energiezuiniger kunt maken en nieuwe manieren van verwarmen. Over leningen en subsidies daarvoor en wat je kunt besparen. Maar ook over hoe je duurzamer kunt eten en rijden. Getrainde vrijwilligers helpen bewoners verder op weg.

Advies en inspiratie
Wat kun je met de wijk samen doen om duurzamer te worden? Welke bedrijven kunnen je adviseren en welke producten leveren zij daarvoor? En wat gebeurt er allemaal al in Deventer? Je kunt er informatie krijgen over duurzaamheidsinitiatieven van bewoners, bedrijven en de overheid. Iedereen kan binnenlopen voor advies en inspiratie. In het duurzaamheidscentrum komen tastbare voorbeelden en materialen. Er komen vaste én wisselende exposities. Scholieren kunnen er terecht voor werkstukken over duurzaamheid of om resultaten te presenteren. Er is ruimte voor lezingen, debatten en cursussen.

Ulebelt en Deventer Energie: “Wij vinden dat dit echt bij Deventer past. In Deventer werken organisaties altijd prima samen, ook nu weer. Iedereen is razend enthousiast over dit plan en wil graag meewerken. Samen aanpakken is de kracht van Deventer.” De werkgroep zoekt vrijwilligers voor bemensing straks en voorbereiding nu. Kijk voor meer informatie op www.ulebelt.nl/duurzaamheidscentrum  of mail naar info@dcdeventer.nl.

Ulebelt en Deventer Energie Coöperatie zijn druk met de voorbereidingen, zodat het duurzaamheidscentrum in januari 2020 kan starten. De openingstijden van het duurzaamheidscentrum sluiten zoveel mogelijk aan bij de openingstijden van het stadhuis. De stadsetalage blijft incidenteel ook beschikbaar voor andere tentoonstellingen.