Stedendriehoek

Drempels verdwijnen en werelden komen bij elkaar

DEVENTER – In Deventer start binnenkort weer het project Wake Up Your Mind (WUYM) en er is nog plek voor enkele deelnemers. Met dit project brengt VluchtelingenWerk Nederland jongeren met een vluchtachtergrond en Nederlandse jongeren met elkaar in contact om samen maatschappelijke impact te maken. Vanuit dit project werden eerder bijvoorbeeld culturele- of sportactiviteiten georganiseerd, een tentoonstelling opgezet en een documentaire gemaakt.

WUYM richt zich op jongeren tussen 17 en 29 jaar. Gedurende vijf maanden komen ze wekelijks bij elkaar om naar een activiteit toe te werken die ze samen bedenken: vloggen over het leven in een azc, koken met buurtbewoners of een sportdag organiseren. Gelijkwaardigheid staat voorop en de jongeren worden begeleid door VluchtelingenWerk.

Werken aan zelfvertrouwen en netwerk

Nederlandse jongeren zijn nieuwsgierig naar leeftijdsgenoten die moesten vluchten en nu hun leven opbouwen in een andere cultuur. Jongeren met een vluchtachtergrond leren graag meer over de Nederlandse cultuur en taal. Omdat deze twee groepen elkaar niet altijd vinden, organiseert VluchtelingenWerk het project WUYM. Projectleider Ivonne Boone: “Het mooie aan dit project is dat drempels verdwijnen en werelden bij elkaar komen. Samen uit je comfortzone stappen en daarmee je netwerk en je wereld vergroten. Je leert samenwerken met leeftijdsgenoten uit diverse culturen aan een activiteit met maatschappelijke impact. Hierbij gaan we uit van ieders talenten en zetten we in op het ontwikkelen van nieuwe skills. Het is geweldig om iedereen op zijn eigen manier te zien groeien tijdens het project!”

Maatschappelijke diensttijd

WUYM valt onder de projecten waaraan je kunt deelnemen in het kader van Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Het project heeft op meerdere vlakken impact. Niet alleen wordt er gewerkt aan een activiteit ten behoeve van de samenleving. Het project draagt tevens bij aan het verminderen van eenzaamheid onder jongeren en polarisatie.

Aanmelden als deelnemer kan via het formulier op vluchtelingenwerk.nl/aanmelden-wake-up-your-mind. Voor vragen en meer informatie: wakeupyourmind@vluchtelingenwerk.nl. (Foto: Marije Kuiper)