Stedendriehoek

Doppen voor de geleidehonden

Diana’s labrador Kwintie kijkt goed uit…eh…naar zijn doppen.

“Eerst spaarde alleen ik doppen voor de KNGF geleidehonden. Maar ondertussen weten meer mensen van de doppenactie en ze weten mij ook te vinden! Vanuit Epse, Bathmen, Harfsen, Gorssel en laatst zelfs vanuit Apeldoorn werden mij doppen gebracht. En iedereen zegt hetzelfde: kleine moeite, groot plezier.” Diana Kroeze uit Epse is er maar wat blij mee.

“De opleiding van een pup kost nogal wat. Alleen de basisopleiding kost al €5000 en daar komt een veelvoud nog bij. Maar… dan heb je ook wat. Dan hebben mensen die door een beperking of stoornis hun zelfstandigheid hebben moeten opgeven, hun vrijheid weer terug. En ook nog de gezelligheid van een hond, met alles wat daarbij hoort. Denk daarbij ook aan sociale contacten.”

Alle doppen die ingeleverd worden bij Diana, gaan de schuur in. “Daar worden ze door mijn man uitgezocht. Dunne en slappe deksels van bijvoorbeeld de bekers yoghurt gaan direct bij het afvalplastic en de harde, stevige doppen gaan allemaal in grote zakken. En als we de schuur te vol vinden, brengen we het naar Aalten. Daar gaan ze in een grote container en worden de doppen verwerkt tot grondstof voor diverse doeleinden.”

Doppen die altijd ‘mogen’, zijn de doppen van frisdrankflessen, zuivelpakken, wasmiddelpakken en deodorant. “Maar ook pindakaasdeksels, de groene van de bloedafname en nog veel meer. Kijk even op de website www.doppenactiekngf.nl of op facebook: doppenactie KNGF Nederland. Daar kunt u ook veel informatie vinden.”

Diana heeft nog wel een speciaal verzoek: “Wilt u er alleen even aan denken dat de doppen schoon zijn? Dat scheelt ons zoveel muizen en vliegen/wespen. En het liefst ook alle extra’s eraf: dus kartonnetjes eruit en ook al het slappe plastic. De schone doppen kunt u nog steeds brengen in Ons Gebouw, Sporkehout 4 in Harfsen, maar u mag ze ook bij mij brengen aan Oude Larenseweg 83 in Epse. Aan de weg staat een kleine kliko, maar u mag ook tasjes bij de deur afgeven of op de tuintafel zetten.”