Stedendriehoek

Donut economie onder de loep

DEVENTER – Markten zijn inefficiënt en groei is niet zaligmakend: tijd voor een nieuw economisch model. De laatste Tegenlicht Meetup Deventer van dit jaar gaat over de donut economie. Staat ons economische gedrag in dienst van groei en winst of dient het de mens en planeet? Met die vraag ging econoom Kate Raworth, onderzoeker aan het Environmental Change Institute in Oxford, aan de slag.

In plaats van opgaande lijnen en stijgende grafieken ontstond een andersoortig ideaalbeeld: onze economie zou moeten functioneren volgens het model van de donut. Hoe dat precies in zijn werk gaat, beschreef Raworth in het boek Doughnut Economics, dat bij de kenners een ware cultstatus heeft bereikt. Raworths pleidooi voor de donut economie trekt het credo dat economische groei voor duurzaamheid komt in twijfel: er zijn harde grenzen aan wat men de planeet nog kan aandoen.
Vanaf de start van een onderneming moet men circulair denken en handelen. Wie zó onderneemt, blijft bijvoorbeeld ónder het ecologisch plafond van maximaal 1,5 graden Celsius opwarming van de aarde en tegelijkertijd bóven een sociale ondergrens van het minimumloon voor werknemers. Met behulp van videofragmenten, diverse ronde attributen en een bijzondere tafel toont Kate Raworth aan hoe onze economie fundamenteel anders kan worden gestructureerd. Wél met groei, maar dan binnen de gestelde grenzen. Of is de werkelijkheid toch vierkanter?
Tegenlicht Meetup Deventer is een initiatief van en wordt geleid door Trees Schopman van De Spiegel, filosofische praktijk Deventer. Het wil bijdragen aan kritisch denken en constructief samenleven. Meetup-avonden worden georganiseerd naar aanleiding van uitzendingen van VPRO Tegenlicht en zijn gratis toegankelijk. Wel graag een ticket reserveren via Eventbrite.nl. De Meetup vindt plaats op donderdag 28 december in De Fermerie, Muggeplein 9 te Deventer. Het begint om 19.30 uur met het bekijken van de volledige documentaire. Om 20.30 uur start de discussie aan de hand van filmfragmenten. In de discussie tijdens deze avond gaan het Tegenlicht-team en de aanwezigen samen onderzoeken wat het onderwerp van deze documentaire precies voor hen betekent.