Stedendriehoek

Doedelzakgezelschap ‘prettig gestoord’

BATHMEN – De Highland Regiment Pipes and Drums betreft een groep mensen die het leuk vinden om samen muziek te maken, en wel met de Schotse doedelzak.

“In verschillende uniformen, al naargelang het optreden, wordt door ons de muziek verzorgd, al dan niet in samenwerking met bijvoorbeeld harmonies, fanfares, vocalisten of met een kerkorgel. Niets is ons te gek. Ook persoonlijke optredens komen vaak voor, bij iemand thuis of op locatie”, vertelt Gerrit van Triest.
“Ook voor kinderen doen wij optredens, om hen het muziekgevoel bij te brengen. Zo verzorgen wij desgewenst op school een muziekles. Betreft het een herdenking of een bevrijdingsactiviteit, dan kleden we ons in het uniform van de Tweede Wereldoorlog, waarin onze bevrijders destijds liepen.”
Hij vervolgt: “Onze capbadge – het embleem op ons hoofddeksel – de glengarry is verbonden aan het Highland Regiment. Dat was in de Tweede Wereldoorlog een Engels/Schots opleidingsregiment voor jonge Schotse officieren, die ieder hun eigen kilt mochten dragen voorzien van hun eigen ‘Clanmotief’. Daarom draagt ook iedereen een kilt van eigen keuze. Als we voor optredens gevraagd worden die een ander karakter hebben, dragen we een aangepast uniform dat doet denken aan de vele Schotse doedelzakbands die men vaak in de media kan bewonderen.”
De Highland Regiment Pipes and Drums is op zoek naar jonge, nieuwe leden die graag doedelzak willen leren spelen of willen leren drummen. Van Triest: “De opleiding hierin gebeurt door onze eigen leden, want zonder les gaat het niet, maar dat geldt voor elk instrument. Men begint voor de doedelzak met een ‘practice chanter’, een soort blokfluit. Na een tijd kan men overstappen op het echte werk, maar dat is natuurlijk gerelateerd aan oefening en kunde, want het aanschaffen van een echte doedelzak doe je niet zomaar. Het drummen begint op een ‘drumpad’ (drumvelletje) en werkt zich verder op naar de echte drum: de snare, de tenor of de bass.”
Al meer dan twintig jaar is de groep actief in de regio’s Gelderland en Overijssel, en soms ook in het buitenland. “Onze groep bestaat uit negen personen, zes pipers en drie drums, die allemaal een beetje ‘prettig gestoord’ zijn door de doedelzakmuziek. Daarom zijn we ook een muziek- en doedelzakgezelschap en geen vereniging: gewoon lekker muziek maken zonder toeters en bellen.”
De Highland Regiment Pipes and Drums oefent elke maandagavond van 19.30 tot 22.00 uur in Bathmen, naast de sporthal aan de Looenkweg in het gebouw van scouting James Lovell. “U mag altijd even komen kijken, de koffie staat klaar. We geven u dan tekst en uitleg over hoe en wat. Zie voor meer informatie ook onze website www.highlandregiment.nl , stuur een e-mail naar highlandregiment@home.nl  of bel naar 0570-858171.”