Stedendriehoek

Discussie over populisme

Politieke duiders voorspellen dat populistische partijen flinke winst zullen boeken bij de komende Europese verkiezingen van donderdag 6 juni. De PVV is na jaren oppositie voor het eerst toegetreden tot een rechts kabinet. De korte en heldere soundbytes van populistische partijen spreken veel kiezers aan. Het is belangrijk om deze opmars en de aantrekkingskracht van populistische partijen nader te verkennen.

Op donderdagavond 23 mei verzorgt de PvdA Deventer in De Fermerie, Muggeplein 9, een discussieavond over dit onderwerp. De eerste gast is psycholoog Huub Buijssen, die een boek heeft geschreven over de psychologie achter het populisme. In het boek omschrijft hij onder andere dat populistische politici appelleren aan universele menselijke instincten, emoties en verlangens.

De tweede gast is namens GroenLinks-PvdA Tweede Kamerlid Jimme Nordkamp (zie foto), die de eerste keer dat hij mocht stemmen als jonge kiezer zich gevoelsmatig tot de PVV aangetrokken voelde, maar bij nadere verkenning zich aansloot bij de PvdA en vervolgens wethouder werd in de gemeente Losser.

De bijeenkomst is openbaar en gratis toegankelijk. Aanvangstijd is 20.00 uur, met inloop vanaf 19.30 uur.