Stedendriehoek

Dinie en Theo zijn sluiting Ankersmit nog altijd niet vergeten

door Gerard ten Bulte

DEVENTER – Bijna zestig jaar na de sluiting van textielbedrijf Ankersmit voelen oud-medewerkers Dinie en Theo de Kreek nog steeds de verslagenheid. Uiteindelijk houden ze aan hun ontslag een huwelijk en huurwoning over. “Van ons laatste salaris hebben we onze flat ingericht.”

Deventer is in shock als Jan Ankersmit in december 1965 meedeelt dat textielbedrijf Ankersmit per direct sluit. Meer dan duizend werknemers verliezen hun baan, onder wie Dinie en Theo. Dinie: “Ik was in 1962 als 16-jarige bij Ankersmit begonnen, aangespoord door Theo met wie ik een jaar eerder verkering had gekregen. Theo werkte sinds 1959, ook sinds zijn 16de, in de fabriek.”

Theo: “Na het bericht van de sluiting vonden veel mensen snel ander werk, terwijl er nog orders uitgeleverd moesten worden. De directie heeft toen op verschillende plekken in de productie halfjaarcontracten aangeboden, met drie maanden extra loon. Ik mocht ook blijven.”

Dinie: “Er was in die tijd woningnood, net als nu.” Theo: “Met de sluiting van Ankersmit vertrokken er veel mensen en kwamen er huurhuizen – in eigendom van Ankersmit – vrij. Ik was zo slim om bij de contractverlenging een huurhuis te bedingen.” Dinie: “Om daarvoor in aanmerking te komen moest je getrouwd zijn. We waren toen nog jong. Theo was 23 en ik was net 20. Toch zijn we in mei 1966 getrouwd en kregen we een flat in de Rivierenwijk, aan de Haringvlietstraat. Daarnaast kregen we drie maand extra uitbetaald. Met dat geld konden we ons flatje inrichten.”

Kader:

Meer herinneringen van Dinie en Theo lezen? Het volledige interview en vele andere Deventer Verhalen vind je op www.deventerverhalen.nl.
#DeventerVerhalen is een initiatief van erfgoedorganisatie Deventer Verhaal in samenwerking met Bibliotheek Deventer en andere gemeentelijke partners zoals Raster.

Foto: Viorica Cernica