Stedendriehoek

‘Die-in’ protest bij station Deventer

Foto: Shutterstock

De eerste maandag van de maand, 3 augustus, wordt in heel Nederland om 12.00 uur het noodsituatie-alarm getest, het luchtalarm. Extinction Rebellion (XR) Deventer e.o. alarmeert dan de politiek, het bedrijfsleven en bewoners over onze toekomst. De klimaat-, biodiversiteits- en ecologische crisis vraagt om onmiddellijke actie.

“Het coronavirus laat zien hoe weinig controle we hebben en hoe weinig grenzen betekenen, maar ook hoe krachtig de overheid wel tot actie kan overgaan. Na deze coronacrisis kan er niet worden terug gegaan naar een ‘normale’ economie en omgang met de aarde. In Deventer zullen tijdens het luchtalarm op 3 augustus bezorgde burgers voor ‘dood’ neervallen naast het station om een alarm voor de toekomst af te geven. Ook wel een Die-In genoemd”, aldus een woordvoerder.

Deze korte ligdemonstraties vinden plaats in verschillende andere steden in Nederland en over de hele wereld. XR stelt in inmiddels 76 landen drie eisen aan hun volksvertegenwoordiging:

  • ‘Wees eerlijk’ over de klimaatcrisis en de zeer ernstige gevolgen van het verlies aan biodiversiteit voor ons voortbestaan. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  • ‘Doe wat nodig is’ om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025.
  • ‘Laat burgers beslissen’ over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Welkom

Uiteraard zijn alle bezorgde mensen van harte welkom om zich aan te sluiten bij de actie. Meedoen kan op verschillende manieren; op de grond liggen, fotograferen en/of filmen, vlaggen dragen, flyers uitdelen en/of een praatje maken met omstanders. De actie zelf duurt hooguit 15 minuten.

Voor de Die-In verzamelt de groep om 11.30 uur voor boekhandel Praamstra. Deelnemers word aan het weerbericht goed in de gaten te houden. Afstand houden en een mondkapje dragen verplicht.

Meer informatie is te vinden op www.facebook.com/XRDeventer en www.extinctionrebellion.nl