Stedendriehoek

Deventer Wereldstad bruisend, ninternationaal evenement

DEVENTER – Voor de vierde keer wordt zondag 6 november in de Deventer Schouwburg een bruisend evenement georganiseerd dat de internationale activiteiten van Deventer stichtingen, organisaties en inwoners wil laten zien. Een internationaal feest met veel publiek, dans, kunst, cultuur, debat, verhalen, muziek en activiteiten voor kinderen. Het evenement duurt van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is vrij.

Deventer Wereldstad richt zich op een breed publiek: volwassenen (met hun kinderen), jongeren (buitenlandse studenten), de organisaties die zich presenteren en hun achterban, het bedrijfsleven en hun (internationale) medewerkers.

Het programma voor 2016 is dan ook een aaneenschakeling van interessante, leuke, boeiende, muzikale, smaakvolle én smakelijke ingrediënten. Culturele- en onderwijsinstellingen uit Deventer leveren op eigen wijze een kleurrijke bijdrage. De aanwezige stichtingen presenteren hun werkzaamheden op het gebied van de Global Goals met verve in de Wereldmarkt, kinderen (en volwassenen) kunnen zich uitleven in verschillende workshops, en op verschillende plekken in de schouwburg kan men luisteren naar muziek en verhalen. “Het kan zo maar gebeuren dat een fotograaf u weet te strikken voor het maken van een mooie portretfoto of dat u betrokken wordt in een pittige discussie over een internationaal onderwerp. En ongetwijfeld gaat u genieten van de internationale hapjes die speciaal voor u zijn gemaakt!” aldus een woordvoerder.

“Voor het eerst is er dit jaar een internationaal dansprogramma, uitgevoerd door diverse Deventer Dansscholen. Sheila’s buikdanscentrum, Fidance & Nesma, Studio DansZo, Los Parajitos en de Leeuwenkuil verzorgen allemaal op geheel eigen wijze dansoptredens tijdens deze middag. Van klassieke Oriëntaalse dans tot Whirling, van Flamenco tot Marokkaanse dans, van de Lion King tot Buikdansen: u kunt het die middag allemaal zien (en horen)!”

De Global Goals for sustainable development – een hele mond vol – zijn een soort vervolg op de Millenniumdoelen van 2000-2015. Dat waren er acht, nu zijn er zeventien. Waar de Millenniumdoelen vooral gericht waren op ontwikkelingsgebieden, zijn de Global Goals ook dichtbij huis in te zetten. Immers: ook dichtbij huis moeten we samen zorgen voor duurzame energie, veilige, duurzame steden, gendergelijkheid en gezondheid voor iedereen. De goals gelden van 2015 tot 2030.
VNG International trekt door het land met een Tijdcapsule. Daarin worden persoonlijke wensen en ideeën voor 2030 verzameld van burgemeesters en wethouders. Burgemeester Andries Heidema zal deze middag zijn persoonlijke boodschap toevoegen. Maar ook alle bezoekers van het evenement krijgen de gelegenheid om aan te geven hoe zij willen dat de wereld er over 15 jaar uit ziet. Deventer Wereldstad zal alle wensen en ideeën verzamelen en publiceren.

Oegandabijeenkomst
Meerdere Deventer vrijwilligersorganisaties, onderwijsinstellingen, bedrijven en de gemeente zijn sinds 2012 actief in het district Bukomansimbi (Oeganda) binnen het lokale samenwerkingsverband Connect2Uganda en rond het thema voedselzekerheid.
Dit jaar eindigt het programma en daarmee de formele samenwerking tussen de Deventer partners, maar alle partijen willen de activiteiten met de Oegandese partners voortzetten. Tijdens deze Oegandabijeenkomst worden de resultaten van de samenwerking tussen Deventer en Oeganda gepresenteerd. Leerlingen van AOC Oost die net zijn teruggekomen uit Oeganda, vertellen over hun ervaringen, Rabobank Salland lanceert een nieuwe Deventer Koffiesoort met onder andere koffiebonen uit Oeganda, een Nederlandse ondernemer vertelt over zaken doen in Oeganda en Go Ahead Eagles presenteert de plannen voor een ‘train de trainer’- programma in Oeganda. Een groep van de Leeuwenkuil verzorgt een feestelijk intermezzo door een op Afrika geïnspireerde dans op te voeren.
Een bestuurlijke en ambtelijke delegatie uit Bukomansimbi, vertegenwoordigers van VNG International, de ambassadrice voor Oeganda in Nederland en België Mirjam Blaak Sow, burgemeester Andries Heidema en vertegenwoordigers van verschillende instellingen uit Deventer die actief zijn in Oeganda, zijn aanwezig. Voor meer informatie, zie de website www.deventerwereldstad.nl