Stedendriehoek

Deventer Waag in rook tijdens speech over klimaatcrisis

Actievoerders van Extinction Rebellion (XR) hielden zaterdagmiddag vanaf het Waaggebouw op de Deventer Brink een betoog met als thema ‘Ons huis staat in brand’.  

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg gebruikt de uitspraak ‘Ons huis staat in brand’ met regelmaat om de urgentie aan te duiden waarmee de klimaatcrisis om actie vraagt. Voor de bezoekers van de Deventer zaterdagmarkt was die urgentie op alle denkbare manieren hoorbaar en zichtbaar. Behalve een flinke rookontwikkeling en sirenegeluid vanaf het balkon van het monumentale gebouw, stonden er aan weerszijden op de trappen van de Waag zeven in rode gewaden geklede figuren in een verstilde pose. Voor het Waaggebouw was een kleine groep actievoerders aanwezig.

Opstand tegen uitsterving
De naam Extinction Rebellion laat zich letterlijk vertalen als: opstand tegen uitsterving. Deelnemers aan XR zijn te vinden in alle lagen van de bevolking. “Wij eisen van de overheid adequate maatregelen tegen de klimaat- en ecologische crisis, conform wat de wetenschap al decennia lang aangeeft. Ruim 1 miljoen plant- en diersoorten staan op het punt van uitsterven door toedoen van de mens. Ook onze eigen voedselvoorziening komt daarmee in direct gevaar. De klimaatcrisis draagt daar in belangrijke mate aan bij.”