Stedendriehoek

Deventer TV: Wilde apen aan zet

Deventer TV zendt 5 januari om 19.00 uur een bijzonder televisieprogramma uit over hoe we in Nederland het klimaatdebat positief kunnen voeren. Jan Terlouw Jr. en  muziekcollectief Colored Monkeys presenteren een speciaal geschreven lied uit genaamd ‘Wilde Apen’. Vervolgens gaan zij in gesprek met Frank Berendse,  emeritus hoogleraar ecologie en schrijver van het boek ‘Wilde Apen’. Dat boek begint met een droom maar eindigt met een realistisch toekomstbeeld: ‘We kunnen oplossingen vinden voor de klimaatproblematiek.’

De inspiratie voor deze bijzondere uitzending, georganiseerd door het Duurzaamheidscentrum Deventer, was de jaarlijkse Internationale dag van de aap, op 14 december, vertelt Annerose Muus, vrijwilliger van het Duurzaamheidscentrum Deventer. “Alles kwam bij elkaar: de aandacht voor het lot van de apen op deze dag, de naam van de band Colored Monkeys, het contact met Frank Berendse, zijn boek de Wilde Apen, onze betrokkenheid bij een duurzame wereld, de bijzondere interesse van Jan Terlouw Jr. om over de polarisatie in het klimaatdebat een lied te schrijven … daar wilden we iets moois mee doen!”

Samen kunnen we alles
Jan Terlouw Jr. en Colored Monkeys gingen aan de slag met een nieuw nummer, dat ze aan het begin van de uitzending zullen spelen. Dit lied ‘Wilde Apen’ gaat over de onmacht die veel mensen voelen bij het te lijf gaan van de klimaatproblemen in ons land. “Het nummer beschrijft op positieve manier de mensheid en haar ontwikkeling. Samen kunnen we alles. Oplossingen vinden binnen de klimaatproblematiek is niet te hoog gegrepen voor de altijd nieuwsgierige mens”, aldus Jan Terlouw Junior (inderdaad, kleinzoon van schrijver en politicus Jan Terlouw).

Oplossingen
Na het lied volgt een diepgaand gesprek met Frank Berendse. Hij is degene die de muzikanten heeft geïnspireerd met zijn boek over de natuurbescherming in Nederland, met de titel Wilde Apen. Berendse is emeritus hoogleraar Natuurbeheer en plantenecologie aan de Universiteit Wageningen en bekend voorvechter van wetenschappelijk gefundeerd natuurbeheer. Hij heeft onder meer het kabinet en de Europese Commissie geadviseerd over bestrijdingsmiddelen en nieuw natuurbeleid. Zijn veel gelezen boek Natuur in Nederland (2011) wordt gezien als een standaardwerk over de Nederlandse natuur. In zijn boek Wilde Apen reikt hij oplossingen aan die een hoopvol perspectief bieden voor een duurzame wereld. Het boek werd in 2017 genomineerd voor de prestigieuze Jan Wolkersprijs.

Deventer TV zendt het optreden en het interview uit op dinsdag 5 januari aanstaande vanaf 19 uur uit. Het nummer Wilde Apen is vanaf dat moment ook te horen op Spotify. De uitzending is een initiatief van het Duurzaamheidscentrum Deventer, Colored Monkeys en mogelijk gemaakt door productiehuis De Nieuwe Oost.

Meer informatie over het Deventer Duurzaamheidscentrum: www.dcdeventer.nl en social media.