Stedendriehoek

Deventer tafeltennisser bij Paralympics in Rio de Janeiro

DEVENTER – Bas Hergelink is 19 jaar, woont en traint op Papendal en heeft één grote droom: een Olympische medaille halen tijdens de Paralympics in Rio de Janeiro. Vrijdag is hij – met TeamNL – op het vliegtuig gestapt om die droom waar te maken.

 

Bas krijgt op zijn vijfde een ernstig auto-ongeluk, waardoor hij niet meer kan voetballen en op zoek moet naar een andere sport. Vader Hans tafeltennist bij Swift en dat lijkt Bas ook wel wat. In 2006 gaat hij als klein mannetje mee naar de Special Olympics, een toernooi voor G-sporters,  waar hij elke tegenstander van de tafel slaat.  Maar Bas’ beperking is lichamelijk, dus is hij bij de G-sport niet echt op zijn plek. Gelukkig kan hij bij Swift prima uit de voeten.  “Ik ben heel erg gestimuleerd door Lumen Dekker, die trainer was bij Swift”, vertelt Bas. “Van hem heb ik heel veel geleerd.” Hij heeft zo veel talent, dat hij in Zwolle naar het Centre for Sports & Education gaat. Daar combineert hij een aantal jaren zijn opleiding en tafeltennis. Inmiddels woont hij op Papendal, waar hij fulltime heeft gewerkt  aan de voorbereidingen op deelname aan de Paralympics in Rio de Janeiro. Tussen de bedrijven door speelt hij ook eredivisie bij De Treffers ’70 uit Klazienaveen. Met valide tegenstanders, wel te verstaan.

 

Val van de trap
Bas staat lang op de tiende plaats van de wereldranglijst van Paralympische tafeltennissers. Ruim voldoende om geplaatst te worden voor de Spelen. Maar dan valt hij –  in oktober 2015 – van de trap  en breekt zijn hand. Even lijkt Rio heel ver weg… Drie maanden duurt de revalidatie en zijn kans om zich via de reguliere ranking te plaatsen, is zo goed als verkeken.  Na een laatste toernooi in Costa Rica staat hij op de dertiende plaats: niet hoog genoeg om naar Rio te mogen. Dan vraagt het NOC*NSF een wildcard aan bij de IPTTC (International Paralympic Table Tennis Committee). De wildcard wordt toegekend en Bas kan zich alsnog opmaken voor deelname aan de Paralympics in Rio de Janeiro.

Bas doet mee in het enkelspel en – samen met Gerben Last – ook aan het dubbelspel. Kansen op een medaille? “Dat wordt wel moeilijk”, schat hij in. “Maar in juni heb ik nog wel gewonnen van de nummer 3 van de ranglijst. Dus met een beetje gunstige loting weet je het maar nooit!”