Stedendriehoek

Deventer stadhuis winnaar publieksprijs

DEVENTER – Het Deventer stadhuis won vrijdag de publieksprijs BNA Beste Gebouw van het Jaar, samen met de vakjuryprijs de belangrijkste architectuurprijs van Nederland. De vakjuryprijs ging naar de OV terminal Breda. Deventer won als enige genomineerde twee prijzen. Ook in de categorie ‘Identiteit & Icoonwaarde’ was Deventer winnaar. De prijzen werden in Utrecht uitgereikt door juryvoorzitter Hans Wijers. Het Deventer stadhuis werd gekozen uit 113 inzendingen.

De jury noemde het gebouw ‘een huis van de stedelijke gemeenschap’. Het stadhuis kreeg veel waardering voor de goede inpassing in de oude Deventer binnenstad, waarbij het gebouw niet alleen aansluit op het stedelijk weefsel, maar tegelijkertijd onderscheidend is. Niet in de laatste plaats door de opvallende raamwerken van Loes ten Anscher.
“Wat een enorme eer dat ons prachtige stadhuis in de prijzen is gevallen”, vertelt Robin Hartogh Heys, de trotse wethouder van cultuur. “En dat het publiek zo massaal heeft gestemd op het gebouw, vind ik nog wel de grootste waardering. Het stadhuis is niet alleen een enorme blikvanger, een prachtige samensmelting van eeuwenoude en nieuwe architectuur, het is ook een duurzaam en ontzettend functioneel gebouw. Een groot compliment aan architect Michiel Riedijk.”