Stedendriehoek

Deventer staat op voor vluchtelingen uit Oekraïne

DEVENTER – Sinds vrijdag zijn er een kleine honderd vluchtelingen uit Oekraïne aangekomen in de centrale opvangplek aan de Keulenstraat. Na een volgende verbouwing kunnen er nog eens een kleine honderd gevluchte mensen terecht, waarmee het totaal op deze locatie op zo’n tweehonderd Oekraïense vluchtelingen komt. Tolken, kinderleiders en vrijwilligers zijn aanwezig om de mensen te helpen.

Een verbouwing die normaal drie maanden zou duren werd nu in anderhalve week gerealiseerd, dankzij de hulp van veel bedrijven en vrijwilligers. Rudie Jansman is er daar een van en hoewel hij afgelopen week het projectleidersstokje heeft overgedragen aan de gemeente heeft hij gezien hoeveel verbondenheid en energie er vrij kan komen als hulp daadwerkelijk nodig is zoals tijdens de oorlog in Oekraïne.

“Toen het pand aan de Keulenstraat beschikbaar werd gesteld door de vastgoedmakelaar ging het snel”, vertelt Rudie. “Niet normaal hoeveel bedrijven hebben geholpen om alles zo snel klaar te maken. En niet alleen bedrijven, maar ook veel vrijwilligers die zeven dagen in de week hebben geholpen. Bedden in elkaar schroeven, van alles dat er maar moest gebeuren om de opvang op tijd klaar te hebben. Aventus onderwijs stond paraat met een flink aantal leerlingen van techniek en bouw die hebben geholpen met de installatieklussen. Heel Deventer kwam en komt samen om te helpen en dat is prachtig om te zien.” De locatie is geschikt voor een verblijf van drie maanden of langer. De bedoeling is dat de mensen zo zelfredzaam zijn als mogelijk is. Daarvoor wordt er de komende tijd dan ook verder verbouwd.

Mensen zoals jij en ik
Maar nu is het eerst even tijd voor rust. De eerste verbouwing is afgerond en de vluchtelingen die nu zijn aangekomen moeten even hun plek vinden. Daar helpen tolken bij. “Wat nu eigenlijk het belangrijkst is, is dat wij niet voor ze gaan denken. Er is veel hulp voor Oekraïne en dat is fantastisch. Maar de mensen die alles hebben moeten achterlaten en niet weten hoe het verder gaat, of en wanneer ze terug kunnen naar hun land, willen niet gepamperd worden; ze willen leven. Het zijn mensen zoals jij en ik, dus laat ze in hun waarde. Terwijl de een direct aan het werk wil in Nederland zullen er ook mensen zijn die eerst tot rust moeten komen, herstellen van wonden… noem het maar op. Je kunt dit alleen per situatie bekijken en daarop inspringen. Daarvoor zijn professionals aanwezig die de mensen helpen.”

Geef gericht hulp
Rudie vraagt dan ook of mensen zeker willen blijven helpen, maar niet door bij de locatie langs te komen met spullen. “Niet alleen is dit erg vervelend voor de bewoners, maar ook is er niet de capaciteit om alles uit te zoeken. Er is behoefte aan specifieke spullen, maar als we spullen krijgen die niet nodig zijn hebben we er nog meer werk mee en dat is, hoe lief bedoeld ook, niet handig. Heb je spullen? Breng die naar Het Goed. Zij zijn gespecialiseerd in het sorteren van goederen en zo komt alles op de juiste plek terecht. Dit geldt ook voor andere hulp. Wil je iets doen? Graag! Maar kijk via officiële instanties waar behoefte aan is en help via die wegen zodat de hulp ook daadwerkelijk aankomt. Daar heeft iedereen het meeste aan.”

Veel Nederlanders hebben aangeboden vluchtelingen uit Oekraïne in huis te nemen. Goed bedoeld, maar bedenk waar je aan begint, zegt de gemeente hierover. Het is onduidelijk hoe lang de situatie in Oekraïne duurt en het leidt tot veel ongeregistreerde vluchtelingen. “De voorkeur gaat uit naar centrale opvanglocaties waar mensen steun bij elkaar kunnen vinden en waar goede centrale voorzieningen te organiseren zijn, aldus de gemeente. Wil je toch meer weten over het beschikbaar stellen van je woning voor vluchtelingen? Kijk dan op de website van Takecare Bnb.

Heb je vluchtelingen in huis, meld je dan bij de gemeente
Bied je als particulier opvang aan mensen uit Oekraïne, dat wil de gemeente dat graag van weten. Het gaat om registratie van de personen in de gemeentelijke persoonsregistratie, maar ook over het aanbieden van financiële ondersteuning en verzekeringen door de Sociale Verzekeringsbank, over scholing, werk ga zo maar door. Wil je hierover meer informatie, kijk dan op de website www.deventer.nl/oekraine-deventer of bel met telefoonnummer 14 0570.