Stedendriehoek

Deventer musea breken records

DEVENTER – Het Speelgoedmuseum Deventer en Museum De Waag breken alle records. Niet eerder in de eigen geschiedenis trokken beide musea zoveel bezoekers als nu. En de teller loopt nog steeds door. “De bezoekerscijfers waren afgelopen jaar al indrukwekkend, maar 2023 breekt alle records”, glundert directeur Ewout van der Horst.

Het grote aantal bezoekers is volgens verantwoordelijke erfgoedorganisatie Deventer Verhaal te danken aan een combinatie van factoren. Stijgend toerisme, wisselvallig weer, geslaagde vernieuwingen in het Speelgoedmuseum en aantrekkelijke tentoonstellingen in Museum De Waag.

“Ruim twee jaar na de totale vernieuwing staat het Speelgoedmuseum volop in de belangstelling. De bezoekerscijfers waren afgelopen jaar al indrukwekkend, maar 2023 breekt alle records. Met een stijging van ongeveer vijftig procent zijn we dit jaar met het Speelgoedmuseum onderweg naar de fabuleuze 50.000 bezoekers. Ongekend!” zegt Ewout van der Horst, directeur van erfgoed- en museumorganisatie Deventer Verhaal.

Kidsproof

De records zijn volgens Van der Horst vooral te danken aan de nieuwe interactieve presentatie in het Speelgoedmuseum, in combinatie met de groeiende bovenregionale bekendheid van beide musea. Ook het landelijke Kidsproof label van het Speelgoedmuseum, als het ware de Michelin-sterren van de museumwereld, draagt volgens de museumdirecteur bij aan het succes.

Van der Horst vervolgt: “Museum De Waag doet ook goede zaken en gaat dit jaar richting de 30.000 bezoekers. De Hanze-tentoonstelling en onze nieuw verworven Ter Borch blijken gigantische trekpleisters. Terwijl de helft van de musea in Nederland volgens de berichtgeving het afgelopen jaar nog te maken had met teruglopende bezoekersaantallen, beleven wij absolute topjaren.”

In het kader van het grote succes pakt het Speelgoedmuseum binnenkort uit met een speciale publiekscampagne: Bij een bezoek aan het museum ontvangt iedereen een kleine attentie. Bovendien maakt de 50.000e bezoeker kans op een klassiek spel en een jaar lang gratis toegang tot het Speelgoedmuseum.