Stedendriehoek

Deventer Literair met Hans Maarten van den Brink

DEVENTER – Hans Maarten van den Brink (Oegstgeest, 1956) schreef een groot aantal artikelen ( hij was als journalist onder andere verbonden aan NRC Handelsblad), vijf non-fictie boeken en vier romans, waarvan Dijk de meest recente en Over het water de meest bekende is.

Dit laatste boek is dan ook al een klassieker, prachtig geschreven in een sobere stijl. Dat werd niet alleen in Nederland zo herkend, maar ook in het buitenland. Het is in veertien talen vertaald en wordt nog steeds jaarlijks herdrukt. Zou het toeval zijn dat zo’n grote schrijver ook uit Oegstgeest komt? Pas vorig jaar verscheen er na vele jaren weer een roman van zijn hand. Hans Maarten van den Brink heeft zich jaren bezig gehouden met eerst de VPRO als hoofdredacteur televisie en daarna met het Mediafonds. Toen hij daarvan afscheid nam als directeur in 2015, was er weer ruimte voor het werken aan een nieuwe roman: Dijk.

De hoofdpersoon Karl Dijk is ijkmeester. In het boek is meten en wegen, letterlijk en figuurlijk, belangrijk, maar ook (on)betrouwbaarheid. Terugkijkend op een 40 jarige carrière bij het ijkwezen moet er geconstateerd worden dat de vanzelfsprekendheden weg zijn; een periode waar orde heerste, waar zekerheden waren met sociale en politieke waarheden is verdwenen.

Zondag 15 januari, Locatie De Hereeniging, Grote Poot 2, Deventer.
Het programma begint om 15.00 uur, is gratis voor leden terwijl introducés € 5 betalen. Leden van de Bibliotheek betalen €7,50. De entree voor niet-leden bedraagt € 12,50.

Foto: Annaleen Louwes