Stedendriehoek

Deventer Kano Vereniging viert negentigjarig jubileum

DEVENTER – In 2023 bestaat de Deventer Kano Vereniging (DKV) negentig jaar. Om dit te vieren wordt op zaterdag 9 september de jubileumdag gehouden. Op dit feest wordt achteruit en vooruit gekeken. Om 16.30 uur is er een officieel moment met burgemeester Ron König om diverse leden in het zonnetje te zetten.

Het is een dag vol festiviteiten: clubkampioenschappen, een reünie, barbecue, pubquiz en feestavond. Voor de reünie zijn oud-leden uitgenodigd en wie nog geen uitnodiging heeft ontvangen, kan zich melden op jubileum-90@deventerkanovereniging.nl

De Deventer Kano Vereniging (DKV) is opgericht in 1933. Ooit begonnen op een drijvend vlot met 41 leden, is DKV alweer jaren aan de wal gevestigd op de Gashavenstraat, waar gebruik gemaakt kan worden van twee havens om in te stappen. De club nadert momenteel de tweehonderd leden. Bij DKV worden de volgende kanodisciplines beoefend: toervaren, zeekajakken, wildwatervaren, vlakwatervaren, en niet te vergeten: kanopolo. Tevens wordt aan handboogschieten gedaan, sinds de vereniging Handboogschieten Deventer zich bij de vereniging heeft gevoegd.

Veel titels

DKV heeft in haar negentigjarig bestaan veel wedstrijdvaarders voortgebracht die Nederlandse, Europese, olympische en wereldtitels hebben veroverd. Binnen de kanopolo heeft DKV zich onderscheiden met haar hoofdklasseteam, dat dertien keer nationaal kampioen is geworden en ook internationaal veel aanzien heeft. Momenteel is een grote groep leden enthousiast aan het trainen en komt DKV uit in jeugd, 3e, 2e en 1e klasse op nationale wedstrijden. De ambitie is om dit jaar te promoveren naar de hoofdklasse kanopolo.

Naast het varen in competitieverband wordt in onderling overleg en op de vaste verenigingsavond gevaren op de IJssel en op binnenwateren in Nederland en daarbuiten door de toervaarders. Of op grootwaters, zoals de randmeren en op zee. Door goede kleding en training is kanoën steeds meer een sport geworden voor alle seizoenen. Kanopolo op het winterveld bij lamplicht, toervaren kan ook in de sneeuw en niets is mooier dan grootwatervaren op een IJssel met hoogwater. Om het varen te leren worden diverse cursussen gegeven, om het kanoën in elke discipline onder de knie te krijgen.

Kortom, DKV is en blijft een actieve vereniging die nog lang op de mooiste plek aan de IJssel wil blijven varen. Meer informatie of een keertje proefvaren: info@deventerkanovereniging.nl