Stedendriehoek

Deventer Huisgenoten maken het verschil

Wat doe je als organisatie als je geen locatie hebt? Je opent een aantal huiskamers, verspreid door Deventer. Mensen openen letterlijk de deuren en verwelkomen anderen in hun huis. Volgens de jury van de diversiteitsprijs Deventer een uniek concept en goed voor de award Het Verschil.

“Deventer Huisgenoten is inderdaad een vreemde eend in de bijt binnen het sociaal domein. De club heeft geen vrijwilligers, geen zielige leden die ‘geholpen’ moeten worden en geen centrale locatie waar alles gebeurt”, vertelt projectleider Sophie Struik. “Deventer Huisgenoten is een eigentijds netwerk van 50-plussers die met elkaar iedere maand rond de zestig activiteiten organiseren in hun eigen huiskamers, verspreid over de stad. Ieder lid levert een bijdrage op zijn of haar manier, door iets te organiseren, wat te vertellen of te delen of door iets te doen voor een ander lid. Eigenlijk een soort van modern noaberschap, waarbij het niet alleen gaat om praktische hulp maar ook om emotionele verbinding. En die sociale verbinding, daar gaat het om.”

Professor Anja Machielse, hoogleraar aan de universiteit van humanistiek, Manfred Spitzer, neuroloog en schrijver van de vorig jaar verschenen bestseller over eenzaamheid, ze zeggen het allebei: ‘Sociale verbondenheid is de belangrijkste voorwaarde van ons bestaan. Mensen zijn sociale wezens die betekenisvolle relaties met anderen nodig hebben om zich gelukkig te voelen’. Struik: “En dat brengen de Deventer Huisgenoten in de praktijk! We zijn trots op de prijs. Het voelt als erkenning voor ons unieke initiatief.”

Meer informatie over Deventer Huisgenoten is te vinden op de website www.deventerhuisgenoten.nl. Men kan ook altijd contact opnemen met Sophie Struik via e-mail info@deventerhuisgenoten.nl of telefoon 06-30794605.