Stedendriehoek

Deventer Duurzaamheidscentrum draait online gewoon door

Het Deventer Duurzaamheidscentrum is tot 19 januari gesloten vanwege de coronamaatregelen. “Zonde natuurlijk, vinden ook de vrijwilligers. Maar gelukkig weten steeds meer Deventenaren het Duurzaamheidscentrum ook online te vinden met hun vragen, zoals: kan ik zonnepanelen op een asbestdak leggen?”

Aan het woord is Peter Alkemade, een van de twee kenniscoördinatoren van het Duurzaamheidscentrum. “We krijgen regelmatig vragen binnen, over allerlei onderwerpen”, vertelt hij. “Voorbeelden te over. Regelmatig over groene daken bijvoorbeeld. Onlangs nog iemand met een houten dak, die er een groen dak op wilde leggen. Of dat wel kon. Na een beoordeling van de bouwtekening was mijn inschatting dat dit te zwaar zou worden. En een sportvereniging die het eigen stroomverbruik wilde meten, vooral van de koelkasten. Zo zijn er heel veel vragen waar we ook online gewoon antwoord op kunnen geven.”

Andere vragen die binnenkomen, gaan bijvoorbeeld over duurzaamheidsleningen en subsidies, over zonnepanelen (‘Kan ik zonnepanelen op een asbestdak leggen?’ Antwoord: dat hangt van de situatie af) of over het afkoppelen van regenpijpen. Maar ook bedrijven en organisaties die willen overleggen over samenwerking met het Duurzaamheidscentrum sturen een mail. De vragen worden door de vrijwilligers van het centrum beantwoord.

Gratis scan

Deventenaren kunnen hun vragen per mail sturen naar kennis@dcdeventer.nl. Peter vertelt dat hij op nog meer vragen hoopt: “Onze energiecoaches hebben vanwege de coronamaatregelen tot 19 januari hun bezoeken aan huizen voor het maken van de energiescans moeten stilleggen. Dus we hebben veel vrijwilligers beschikbaar die kunnen helpen bij het beantwoorden van de vragen.” Meestal gaan de antwoorden per mail, maar in sommige gevallen kan dat ook telefonisch. “Overigens kunnen er ook nu gewoon afspraken gemaakt worden met een energiecoach, voor een energiescan van je huis, voor na 19 januari. Zo’n scan is gratis, onafhankelijk en vrijblijvend.”

Zodra het weer mogelijk is, gaat het Duurzaamheidscentrum weer open. Er zijn maatregelen genomen om bezoekers veilig te kunnen ontvangen. Gevestigd in de stadsetalage van het gemeentehuis, biedt het allerlei informatie over duurzaamheid en verduurzaming. Van isolatie en zonnepanelen tot elektrisch rijden, groene daken en vergroening van huis en tuin. Meer informatie is te vinden op de website www.dcdeventer.nl en de sociale media van het Duurzaamheidscentrum. Een afspraak voor een energiescan (na 19 januari!) kan ook rechtstreeks gemaakt worden via www.gratisenergiecoach.nl.