Stedendriehoek

Deventer decor voor televisieprogramma rond miniatuurbouwers

DEVENTER – Wie is de beste miniatuurbouwer van ons land? In het SBS-programma Klein Maar Fijn nemen de beste miniatuurbouwers van Nederland het, onder toeziend oog van de vakjury, tegen elkaar op. Sinds vorige week strijden zij zes weken lang om de felbegeerde titel. In het kader van het Hanzejaar 2023 staat één uitzending geheel in het teken van de Hanze en Deventer als marktstad.

Elke week krijgen de kandidaten van presentator Jan Versteegh twee uiteenlopende opdrachten. Van miniatuur filmsets en bekende landmarks tot volledig functionerende miniatuurdorpen; hun creativiteit, techniek én stressbestendigheid wordt flink op de proef gesteld. Vervolgens is het aan juryleden Dido Geluk (teamleider modelbouwatelier bij Miniworld Rotterdam) en Bobby de Groot (regisseur, animator en docent aan de Hogeschool van de Kunsten) om de creaties te beoordelen en te bepalen welke deelnemers goed genoeg zijn voor de finale.

Dit seizoen van het programma wordt (in tegenstelling tot de vorige seizoenen) geheel op locatie opgenomen. In de tweede aflevering strijken de deelnemers neer in Hanzestad Deventer. De werkplaats wordt opgebouwd in de Grote of Lebuinuskerk en vandaaruit zullen de kandidaten twee opdrachten maken: de eerste op en rond het Grote Kerkhof en bij de tweede opdracht staat Deventer als marktstad centraal.

Het derde seizoen van Klein Maar Fijn is vanaf woensdag 18 oktober wekelijks om 20.30 uur te zien op SBS6. De uitzending met Deventer in de hoofdrol wordt op woensdag 25 oktober uitgezonden.

Aansluitend expositie in Penninckshuis

Speciaal rondom de uitzending van het televisieprogramma Klein Maar Fijn is er van 26 oktober tot en met 22 november in het Penninckshuis (Brink 89, achter de VVV Deventer) een pop-up expositie met miniaturen te zien. In deze verborgen kerk op de Brink wordt tijdelijk het resultaat van de Deventer-opdracht van het televisieprogramma tentoongesteld. Daarnaast toont het Deventer Mini Museum een bijzondere miniatuur over de Hanze.

Het Deventer Mini Museum is een initiatief van miniatuurmaker en creatief duizendpoot Martijn Holtslag uit Deventer. Na een pop-up expositie op het Deventer NS-station, zijn er nu in het Penninckshuis verschillende Hanze-gethematiseerde werken te zien met als kopstuk delen van een fictieve Hanzestad. Daarnaast is er een laat-kogge te zien, het kenmerkende schip voor de Hanzetijd waarmee op de Noord- en Oostzee veel handel gedreven werd. De werken zijn volledig zelf gefabriceerd en met de hand geschilderd.

De openingstijden zijn: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, zondag en maandag van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is vrij. Voor meer informatie: www.hanzejaardeventer.nl