Stedendriehoek

Deventer binnenstad opent zaterdag de deuren!

“Inmiddels is een groot deel van de ‘versoepelingen’ die vanavond om 19.00 uur bekend worden gemaakt door het kabinet uitgelekt. Deze zeer geringe versoepelingen zijn heel teleurstellend voor de horeca en wederom een slag in het gezicht van de horecaondernemers en hun vele medewerkers”, geeft binnenstadmanager Peter Brouwer aan op social media.

Brouwer geeft dan ook aan dat Deventer zaterdag de deuren ook zal openen. “Voor de winkels gaat de deur maar op een kier en blijven de financiële zorgen groot. Ons standpunt is dat overdag de winkels en de horeca veilig open kunnen. In dit standpunt worden wij gesteund door de burgemeesters in de veiligheidsregio IJsselland. Als de cijfers vanuit de ziekenhuizen zich gunstig blijven ontwikkelen, kan de opening van de avond- en nachthoreca en cultuursector op korte termijn daarop volgen.”

Actie als signaal naar het kabinet
“In dit kader willen wij dan ook de aangekondigde actie in onze binnenstad om de deuren zaterdag 15 januari van 10.00 uur tot 12.00 uur te openen vol doorzetten. Na 12.00 uur kunnen de winkels de deuren geopend houden voor de klanten die een afspraak hebben gemaakt. Wij willen samen met vele andere binnensteden de druk op het kabinet hooghouden om alsnog te besluiten ALLE deuren verantwoord en veilig te openen. Het bestuur SDBM en KHN-afdeling Deventer heeft er bewust voor gekozen om de deuren in de binnenstad niet de gehele dag te openen om te voorkomen dat het publiek massaal naar de binnenstad komt. Dit beeld zal niet bijdragen aan het versnellen van de versoepelingen. Daarnaast is het ook voor de horeca op deze korte termijn niet mogelijk om hun bedrijfsvoering volledig op te starten voor één dag.”

“In de afgelopen dagen hebben wij doorlopend contact gehad met het college van de gemeente Deventer. Het college heeft begrip voor de zeer moeilijke positie van de ondernemers. Zij zien allemaal de huidige worstelingen en het feit dat de nood hoog is, te hoog. Het is begrijpelijk dat mensen met de handen in het haar zitten en creatieve oplossingen binnen de huidige maatregelen soms niet meer voldoende voelen. Dit wordt onder andere versterkt door te weinig perspectief op de langere termijn, te weinig financiële steun en de ongelijkheid met buurlanden.”

Actie wordt gedoogd door gemeente Deventer
“De gemeente Deventer heeft aangegeven onze actie tussen 10.00 tot 12.00 uur te gedogen en dus niet handhavend op te treden tegen iedereen die de deuren open heeft. Na 12.00 uur zijn de klanten natuurlijk op afspraak welkom in de winkels en bij de kappers. We zijn blij dat de gemeente Deventer op deze manier onze boodschap aan het kabinet steunt.
Laten wij met elkaar de basismaatregelen in acht blijven nemen: 1,5meter afstand houden, mondkapjes, maximaal aantal personen per ruimte en in de horeca de QR-code scannen.”

“Deze actie zetten wij in om de druk op het kabinet nog verder te verhogen en wij hopen dat daardoor het kabinet zo snel mogelijk verdere versoepelingen gaat doorvoeren. Samen blijven wij strijden voor het behouden van vitale ondernemingen in een vitale binnenstad van Deventer.”