Stedendriehoek

Deventenaar volbrengt 21 halve marathons voor kankeronderzoek

DEVENTER – Binnen acht weken 21 keer 21 kilometer hardlopen om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Het is de 46-jarige Remco Brandwacht gelukt met zijn Run 2 Cure. Op maandag 17 april liep hij zijn eerste halve marathon en op zaterdag 17 juni de laatste. “Het voelt gek dat het nu voorbij is”, zegt de gedreven hardloper.

Een paar jaar geleden werd er kanker geconstateerd in de privésfeer van Remco. De situatie was slecht en verschillende Nederlandse ziekenhuizen vertelden niets voor hen te kunnen betekenen. Op eigen kracht kwamen ze – vorig jaar maart – bij het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Hier loopt een studie die onderzoek doet naar verschillende vormen van kanker. “Enerzijds zijn we natuurlijk heel blij dat we daar terecht zijn gekomen, maar anderzijds hebben we toch onze kritische punten”, vertelt Remco. “Bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam konden ze ons niet helpen, maar ze verwezen ons niet door naar het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, waar ze dat wel kunnen. Die ziekenhuizen liggen op nog geen steenworp afstand van elkaar. Dat vind ik wel heel teleurstellend. Medische kennis zou toegankelijk moeten zijn voor iedereen.”

Hoogtepunten
Remco heeft lang naar de halve marathons toegewerkt. “Ik ben vanaf oktober vorig jaar bezig geweest met de voorbereidingen. Het is gek dat het nu voorbij is.” Hij heeft de meeste keren alleen gelopen, maar er zijn ook een paar grote runs georganiseerd. In Urk liepen liefst veertig mensen mee. “Dat was heel bijzonder. Het startschot werd gegeven door een oncoloog en een aantal mensen die meeliepen hebben ook ervaring (gehad) met kanker.” Tijdens die halve marathon heeft Remco ruim 3.000 euro opgehaald. Een ander hoogtepunt was de zeventiende run, waarbij hij en een goede vriend een boomstam hebben meegetild, 21 kilometer lang. “Dat was heel mooi. Samen rennen is toch makkelijker. Alleen ben je sneller, maar samen ben je sterker.”

Remco heeft onderweg het traject veel support gekregen. “Iedereen heeft op zijn manier geprobeerd mee te helpen.” Een aantal sponsors hebben een hoog bedrag geschonken en andere sponsors hebben weer op een bijzondere manier het geld bij elkaar gebracht. Zo zijn ‘de Jonge Lopers’, een groep tienjarigen, langs de deuren gegaan om te vragen of mensen hen wilden sponsoren. “Ze hebben 400 euro binnengehaald. Een andere sponsor is BPM Consult: dat heeft 1.000 euro geschonken. Vissersbedrijf NorthSeaFood ruim 1.500 euro en mijn collega’s hebben ongeveer 2.500 euro gedoneerd. Dat vind ik heel mooi.”

Een dezer dagen zal Remco de cheque overhandigen aan de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. “Daarmee sluit ik dit hoofdstuk af.” Het doel van 11.000 euro is bereikt, maar donaties zijn nog steeds welkom. Tot en met eind juni kan men doneren via de weblink actie.avlfoundation.nl/run2cure?nieuw=0 .