Stedendriehoek

De verschillende gezichten van compassie

door Mandy Hendriks

DEVENTER – Schrijfster Rosita Steenbeek heeft voor de Maand van de Spiritualiteit een essay geschreven genaamd ‘Heb uw vijanden lief’. Het thema van de maand is compassie, een onderwerp dat haar aan het denken heeft gezet. “In het boekje ga ik in mijn eigen leven na, wanneer compassie een rol heeft gespeeld”, vertelt Rosita. Ook schrijft zij over compassie in de wereld.

Spiritualiteit
Door de CPNB werd Rosita gevraagd om het essay te schrijven. “Spiritualiteit is voor mij, dat wat je beweegt”, licht ze toe. “Dat wat je bezielt, wat zin geeft aan je leven. Spiritualiteit heeft niet per se te maken met het geloof, maar meer met zingeving.” In het leven van Rosita heeft het geloof altijd wel een rol gespeeld. Zij stamt uit twee domineefamilies, beide grootvaders waren predikant. Ze heeft het geloof op een ‘prettige’ manier meegekregen. “De woorden van Jezus zijn nog steeds een bron van inspiratie voor mij.” Zo vindt Rosita dat je niet alleen je naasten lief moet hebben, maar ook je vijanden. “Als je je probeert te verplaatsen in een ander, en wat achter zijn of haar gedrag ligt, dan kan dat tot begrip leiden. En het kan ook een conflict voorkomen.”

Compassie
Het essay ‘Heb uw vijanden lief’ gaat over compassie. Voor Rosita betekent dit het vermogen ons betrokken te voelen bij het lijden van anderen, wat samengaat met de wens dit te verlichten en de bereidheid om daarin verantwoordelijkheid te nemen. “Ik vind het belangrijk dat je altijd probeert jezelf te verplaatsen in een ander. Als iemand vervelend tegen je doet, dan kan hij op dat moment even een vijand zijn”, vertelt Rosita. “Als je een stapje terug doet en je afvraagt ‘waarom doet hij of zij zo vervelend’, kan dit tot begrip leiden.”

‘Er kon geplaagd worden bij ons thuis, geprovoceerd, getwijfeld, maar daaronder lag het diepe besef: je mag de ander geen kwaad berokkenen en je leeft niet alleen voor jezelf maar hebt verantwoordelijkheid voor anderen’, schrijft Rosita in ‘Heb uw vijanden lief’. Rosita weet dat het makkelijker is om voor de mensen van wie je houdt compassie te hebben, maar het is een uitdaging om compassie te hebben voor mensen die het je moeilijk maken. “Dit kan leiden tot een betere wereld”, meent ze.

Lampedusa
In ‘Heb uw vijanden lief’ gaat Rosita op reis naar Lampedusa in Italië. Zij verblijft bij Paolo en Nino, die vluchtelingen helpen. “Op Lampedusa is het als in de rest van de wereld. De machtigen willen de macht houden en versterken, velen zijn onverschillig, een handjevol is werkelijk betrokken en die probeert anderen de ogen en het hart te openen. ‘Uit egoïsme’ benadrukken Paola en Nino, omdat zij gelukkiger zijn in een wereld waar iedereen het goed heeft”, vertelt Rosita.

Momenteel geeft Rosita een tournee van lezingen door het land. Op dinsdag 7 februari om 20.00 uur komt zij een lezing geven in de Deventer Bibliotheek. Een entreekaartje bedraagt 5 euro voor leden en 7,50 voor niet-leden. Kijk voor meer informatie op de website www.obdeventer.nl