Stedendriehoek

De natuur ontwaakt bij galerie DNA

DEVENTER – Opnieuw is galerie DNA er in geslaagd een intrigerende, afwisselende expositie samen te stellen, deze keer met (buiten)beelden van Harry Joling en tekeningen van Johannah de Vries. De titel van de expositie is Boom en Beeld.

Na een koude, natte winter is de natuur aan het ontwaken bij galerie DNA met tekeningen van Johannah de Vries en uitdagende beelden van Harry Joling. Joling maakt beelden van steen, granito of brons. Zijn kunstwerken kunnen dus ook buiten staan. Met zijn torsen en fragmenten, soms realistisch, soms gestileerd, probeert hij een emotie over te brengen. Door zijn opleiding en werk als huisarts (tot 2009) is hij geboeid door het menselijk lichaam en zijn anatomie. In zijn beeldend werk blijft de anatomie (ook in vrije interpretatie) de basis waaraan de expressie is opgehangen. In alle fasen van het leven blijft het lichaam boeiend, in expressie is er geen te dik of te mager of wat dan ook.

Johannah de Vries laat tekeningen zien van bomen en planten die groeien, bloeien en vergaan. Samen met de boomnimfen van Anneke Mensink is er een mysterieuze sfeer ontstaan. Johannah houdt van de natuur en heeft een levenslange fascinatie voor bomen. Het feit dat je van bomen en planten alleen het bovengrondse deel ziet, intrigeert haar. Bomen stralen rust en eeuwigheid uit. Zij focust op de stam en wortels omdat daar de verbinding zit tussen de zichtbare en onzichtbare helft van de boom. Daarnaast is er de symbolische betekenis van geworteld zijn: kracht en met beide benen op de grond staan. Zij werkt met inkt en kleurpotlood en soms met aquarel.

De kunstwerken van Harry en Johannah worden vergezeld door die van Anneke Mensink en Noëlla Moen.

De expositie van Harry Joling en Johannah de Vries is te bezichtigen tot en met 11 maart. Galerie DNA is gevestigd aan Golstraat 9 in Deventer. De openingstijden zijn donderdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur en de eerste koopzondag van de maand. Zie ook de website www.galeriedna.nl