Stedendriehoek
DEVENTER – ‘Hoe is deze situatie voor jou?’ Volgens professor Carolien van Ham zouden politici die vraag vaker moeten stellen aan de mensen waar zij beslissingen over maken. Zij is mede-initiatiefnemer van onderzoeksnetwerk Sustainable Democracy, waarvan Kunstenlab op zondag 5 november dependance is.
Wetenschappers onderzoeken er hoe we in roerige tijden een weerbare democratie kunnen vormen. Ze nemen plaats rondom de draaimolen van kunstenaar Matthijs Bosman. Vanaf 11.30 uur is het publiek welkom om hen een vraag te stellen of een stelling voor te leggen over democratie en de kracht van populisme en daarover in gesprek te gaan. De dag wordt afgesloten met de eerste State of Society (een soort troonrede) van Nederland, uitgesproken door Karel Smouter.
Geloof het of niet … een draaimolen
In de aanloop van de verkiezingen onderzoekt Matthijs Bosman in zijn tentoonstelling ‘Geloof het of niet… een draaimolen’ de kracht van populisme en de waarde van polarisatie. Daarbij stelt hij zichzelf en ons de vraag: ‘Als er velen zijn die zich niet gehoord voelen, wat ontbreekt er dan aan onze democratie?’ Volgens Matthijs Bosman gaan er veel dingen mis in de communicatie tussen mensen onderling of mensen met instanties, de politiek of het bedrijfsleven. Bovendien hebben mensen niet de kans gekregen om te zeggen hoe ze zich werkelijk voelden bij een maatschappelijke ontwikkeling. Daarom bouwde hij een levensgrote, even duistere als hoopgevende draaimolen die onvermoeibaar rondjes draait. Voor Matthijs Bosman de ideale plek om met bezoekers het gesprek te voeren dat (nog) niet is gevoerd.
Dependance
Op zondag 5 november is de draaimolen van Matthijs Bosman voor een dag dependance van het onderzoeksnetwerk Sustainable Democracy: een groep wetenschappers van de Radboud Universiteit in Nijmegen die zich bezighoudt met interdisciplinair onderzoek naar democratie, met een achtergrond variërend van politieke wetenschappen, bestuurskunde en economie tot geschiedenis, sociologie en filosofie.
Het publiek kan deze dag een vraag, stelling of probleem neerleggen bij de wetenschappers. Of het nu gaat om een optimistisch levensmotto, een broeiend ongenoegen of een hartenkreet, de onderzoekers gaan ter plekke samen met de bezoeker aan de slag om hier een verdedigbare stelling of zelfs een houdbare onderzoeksvraag van te maken, waar ook de aanwezigen, de wetenschappers in hun onderzoek en de politiek in de toekomst mee verder kunnen. Moderator van dit programma is Danielle Arets, lector journalistiek en verantwoorde innovatie aan de Fontys Hogeschool te Tilburg.
Om 16.30 uur is er een gezamenlijke afsluiting en zal Karel Smouter, journalist, filosoof en auteur van het boek ‘Blauw Wit Rood, de boerenopstand als spiegel voor Nederland’ de allereerste State of Society van Nederland uitspreken.