Stedendriehoek

De Heilige Nicolaas en de Hanze

DEVENTER – In de Broederenkerk in Deventer vindt van 18 juni tot en met 10 september de tentoonstelling ‘De Heilige Nicolaas en de Hanze’ plaats.

De expositie vertelt het verhaal van de heilige Nicolaas en zijn verering, in combinatie met het verhaal van de Hanze, haar steden en inwoners, en toont de bijzondere relatie tussen de heilige Nicolaas en de Hanze. De heilige Nicolaas (ca. 270-ca. 342) was tot rond 1560 een even legendarische als populaire heilige. Hij speelde een belangrijke rol in het devote dagelijkse leven van de middeleeuwer.

Van de 12de tot het midden van de 16de eeuw verenigden vele tientallen steden in Noord- en Oost-Europa zich in het handelsverbond de Hanze. Voor de inwoners van deze Hanzesteden was de heilige Nicolaas van groot belang in het leven van alledag. Hij was onder meer de beschermheilige van de handels- en zeelieden van de Hanze.

In de tentoonstelling wordt het verhaal verteld aan de hand van veertig historische afbeeldingen op groot formaat, aangevuld met enkele voorwerpen. Te zien zijn twee 19de-eeuwse Nicolaas-beelden, een kazuifel met afbeelding van de heilige Nicolaas uit het einde van de 15de eeuw, en een 19de -eeuws handgeborduurd altaarkleed van 35 m2 met daarop de afbeelding van de Hanzestad Deventer. Bij de tentoonstelling zal ook een stadswandeling door de historische binnenstad van Deventer verschijnen, met daarin het verhaal over de heilige Nicolaas en Deventer. Ook komt er een fietstocht langs de zeven (!) aan Nicolaas gewijde kerken in Salland.

De tentoonstelling vindt plaats in de Deventer Broederenkerk, daterend uit de 14de eeuw en daarmee één van de oudste kerken van de stad. De kerk is nu de parochiekerk van de Heilige Lebuinus Parochie. Onderdeel van de parochie zijn ook de aan de heilige Nicolaas gewijde kerken in Schalkhaar en Lettele. De middeleeuwse Broederenkerk, in het centrum van de Hanzestad Deventer, is een unieke locatie voor deze tentoonstelling. Bijzonder is ook de combinatie van een grote tentoonstelling over een historisch-religieus onderwerp in een levendige parochiekerk.

Op 18 juni is om 10.30 uur in de kerk de officiële opening met een plechtige viering van de eucharistie. Tijdens de openingstijden van de tentoonstelling is ook de Broederenkerk te bezoeken. De toegang tot de tentoonstelling en kerk is gratis.

‘De Heilige Nicolaas en de Hanze’ vindt plaats in het kader van het Hanzejaar 2023, een gezamenlijke activiteit van de Hanzesteden Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Hasselt, Zwolle, Kampen, Elburg en Harderwijk. Voor meer informatie: www.hanzejaardeventer.nl