Stedendriehoek

Dagje uit voor minder bedeelden

DEVENTER – Go-Kids Deventer Salland start een pilot voor gezinnen op de armoedegrens. Samen met andere maatschappelijk betrokken ondernemers uit de regio biedt Go-Kids Deventer Salland twintig gezinnen een dagje uit aan: het arrangement ‘De andere kant van de IJssel’.

Gezinnen op de armoedegrens kunnen gebruik maken van de voedselbank, maar kunnen er in de zomervakantie vaak niet op uit. De kinderen missen dan ook nog eens hun vriendjes en vriendinnetjes die massaal op vakantie gaan. Wanneer het nieuwe schooljaar dan weer begint en de kinderen wordt gevraagd hoe zij hun zomervakantie hebben doorgebracht en waar ze zijn geweest, zijn er in elke klas altijd wel een paar die dan beteuterd zitten te kijken. Terwijl hun klasgenootjes en speelmaatjes enthousiast vertellen over het huis in Spanje of de camping in Zuid-Frankrijk, hebben zij zich al die tijd moeten zien te vermaken in hun eigen omgeving. Gewoon, omdat hun ouder(s) zich zo’n vakantie niet kunnen veroorloven.

“Dat levert soms hartverscheurende taferelen op en daar willen wij graag wat aan doen”, zegt Herma Machiavello. Zij is met Jessica Bakker vorig najaar in de franchiseformule van Go-Kids gestapt. Go-Kids is dé site waar iedereen terecht kan voor kindvriendelijke activiteiten en bestemmingen. Jessica: “Wij merkten al snel dat meerdere van onze klanten bereid zijn iets bij te dragen voor de kinderen in gezinnen met de krappe beurs. Samen met deze betrokken ondernemers starten wij een pilot.”

Pilot

“Deze zomervakantie arrangeren wij één dagje uit: ‘De andere kant van de IJssel’. Daarbij kan gekozen worden uit een dag in juli en een dag in augustus. Een pilot voor twintig gezinnen uit de doelgroep, die via hun bewindvoerder De Financiële Hulpverlener worden betrokken. Zo bereiken we dus zeker de juiste gezinnen. De ondernemers die meedoen aan dit arrangement – Rederij Thuishaven, het Sandton IJsselhotel, De Bolwerksmolen, Hof van Twello en Intratuin Deventer – bieden hun activiteiten om niet aan. De gezinnen betalen zelf een kleine bijdrage die wordt gedoneerd aan www.uitgesteldekinderfeestjes.nl. Hun bijdrage komt daarmee ten goede aan kinderen uit dezelfde doelgroep. Als de pilot een succes blijkt, krijgt deze volgende zomer zeker een vervolg.”

Juli en augustus

Het dagje is verder ook gewoon, tegen betaling, bedoeld voor alle gezinnen en mogelijk op (bijna) alle dagen in juli en augustus. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gezinnen graag worden verzorgd met een all-in plan. Het nieuwe dagje uit met het gezin bestaat over het algemeen uit koffie drinken, een activiteit, picknicken, spelen, zwemmen en afsluiten met een lekkernij. Dit arrangement sluit daar mooi bij aan en is te vinden op de website van Go-Kids Deventer: www.go-kids.nl.