Stedendriehoek

Cultuurhuus blikt na bizar seizoen positief vooruit

De officiële opening van (toen nog) Zaal Braakhekke in 1956.

Een coronaproof optreden van afgelopen seizoen.

Het afgelopen seizoen, 65 jaar nadat Zaal Braakhekke werd geopend en 12,5 jaar nadat het geheel verbouwde Cultuurhuus Braakhekke werd geopend, was bizar voor het Cultuurhuus.

Voordat de zomervakantie echt losbarstte, vertelde manager Hanny Biemolt over het reilen en zeilen van het Cultuurhuus in die gekke anderhalf jaar met coronaperikelen die achter ons liggen. “Gelukkig zijn wij ondanks de malaise er nog redelijk goed uitgesprongen, mede dankzij de obligaties die trouwe sympathisanten namen ten behoeve van onze verbouwing. We hebben onze reserves niet hoeven aan te spreken en ons eigen vermogen is goed op peil gebleven. De beperkte steun van de overheid was in dezen natuurlijk welkom. Maar deze redelijke afloop heeft natuurlijk ook met onze kleine staf en vooral met onze grote groep vrijwilligers te maken die zich om niet voor ons is blijven inzetten.”

Hanny signaleert wel dat er in de afgelopen covid-periode enkele vrijwilligers zijn afgehaakt om allerlei redenen, zoals ook elders in het land gebeurde. Hanny: “We zijn daarom ook wel weer op zoek naar nieuwe vrijwilligers die in onze gezellige omgeving komen helpen en daar veel bevrediging in kunnen vinden. Overigens, ondanks alle beperkende maatregelen is er bij ons nog veel aan activiteiten kunnen doorgaan, zoals de ouderenmiddagen, de Samen Eten-bijeenkomsten, diverse jongerenactiviteiten, muzieklessen enzovoorts. Allemaal wel strikt rekening houdend met de anderhalvemeterregel, ontsmetting en zo meer. Ook de musicals die de basisscholen aan het eind van het leerjaar altijd laten opvoeren door leerlingen die de school verlaten, konden doorgaan in het Cultuurhuus, al moesten de ouders dan de prestaties van de kinderen op het toneel via een livestream volgen. Het kwam heel goed uit dat we van het Prins Bernhardfonds geld voor de aanschaf van die apparatuur hadden gekregen en dat Bert Krukkeland en Johan Kippers die konden bedienen. In de omgeving zijn nogal wat Cultuurhuzen min of meer compleet dicht gegaan.”

Mooi programma

De leiding van het Cultuurhuus heeft voor het komende seizoen een mooi programma samengesteld, dat op de website www.cultuurhuusbraakhekke.nl vermeld staat. Hanny: “Daar zitten prachtige artiesten bij als Thijs Kemperink, Rosa da Silva, Astrid Cattel en ook de vaste krakers Hellegen Hendrik en 3Koteboekoe. We kunnen nu tachtig zitplaatsen met 1,5 meter afstand aanbieden, maar hopelijk wordt alles de komende maanden nog weer verder versoepeld. Vanaf medio augustus gaat de kaartverkoop open.”

Op 11 september gaat een aantal vaste gebruikers van het Cultuurhuus tijdens een open huis in het Cultuurhuus de activiteiten voor het komende seizoen presenteren. Hanny: “Overigens merken we nu al dat er een echte inhaalslag aan allerlei bijeenkomsten en vergaderingen aan komt, zoals dat ook elders het geval blijkt te zijn. De zalen stromen vol. Het zou wel enorm helpen als we straks zonder al te veel beperkingen zouden mogen werken. Wij zijn straks klaar voor een mooi nieuw seizoen!”