Coronanieuws

Deventer vult de 1.5 meter samenleving in

DEVENTER – ‘Samen vullen we de anderhalvemetersamenleving in’, is de boodschap van de burgemeesters in het Regionale Beleidsteam van Veiligheidsregio IJsselland. ‘Mét de samenleving uitzoeken hoe we de 1.5 meter samenleving op een veilige manier vorm kunnen geven: dat is ons speerpunt’.

Langzaam maar zeker worden hierin al kleine stapjes gezet, geeft de gemeente Deventer aan. ‘Sinds woensdag 29 april is de vernieuwde noodverordening ook in de regio IJsselland van kracht. Dat betekent voor onze regio dat kinderen t/m 12 jaar georganiseerd en onder begeleiding buiten mogen sporten, dat jongeren van 13 t/m 18 jaar georganiseerd en onder begeleiding buiten mogen sporten mits zij 1,5 meter in acht nemen en dat de kinderopvang en het basisonderwijs weer openen’.

Het vergt inspanning van iedereen die hierbij betrokken is. ‘We zien in onze regio dat bedrijven en instellingen samen met gemeenten zoeken hoe we op een veilige manier de 1.5 meter samenleving invulling kunnen geven. Vanuit verschillende kanten worden inspanningen geleverd om de kinderen en jongeren weer aan het sporten te krijgen en naar school te kunnen laten gaan. Dat gaat niet vanzelf en daar komt veel bij kijken. Ik vind het mooi om te zien hoe die verantwoordelijkheid met veel energie opgepakt wordt”, aldus Peter Snijders, voorzitter Veiligheidsregio.

Recreatie en horeca
Ook de recreatieve sector heeft iets meer ruimte gekregen. Onlangs mochten campings weer open voor kampeerders die compleet zelfvoorzienend (met eigen sanitaire voorzieningen) zijn.

‘De scouting kan weer starten, steeds meer winkels openen weer en er zijn steeds meer restaurants die hun weg vinden in de bezorg- en afhaalwereld. Allemaal op manieren die passen binnen de landelijke regels, waarbij 1.5 meter afstand de norm is. Toch zijn er ook sectoren die ook al graag open willen, maar waar dit nog niet mogelijk voor is’.

Peter Snijders: ‘Wat kan inmiddels op een veilige manier, en wat kan absoluut nog niet? Er is een lichte verruiming van de maatregelen, maar we moeten hierover wel het gesprek blijven voeren. Ik merk dat mensen zoeken naar wat wel en niet mogelijk is. We zien dat mensen behoefte hebben aan meer vrijheden, maar dat kunnen we ons nog niet permitteren. Gelukkig voeren we deze gesprekken ook en zie ik met trots hoe in onze regio mensen proberen om op een veilige manier, samen maar op afstand, te leven, recreëren en te zorgen. Samen houden we dit vol!’

Bron: Gemeente Deventer, foto: RTV Oost