Coronanieuws

Coronaproof theater door een buisje

DEVENTER – Geen theater mogelijk, alle internationale tournees afgezegd? De makers van TAMTAM zaten niet bij de pakken neer, maar maakten in krap vier weken een nieuwe, coronaproof voorstelling.

In de afgelopen veertig jaar hebben de makers van TAMTAM naam gemaakt als uitvinders van ‘theatermachines’: alternatieve manieren om beeldend theater te laten zien. Inventiviteit en originaliteit zijn woorden die veelvuldig in recensies terugkomen. Tijdens de quarantaine gingen bij Gérard Schiphorst en Marije van der Sande ook weer alle denkspieren aan de gang. Online theater vonden ze toch meer een verslag dan een ervaring. Al brainstormend kwamen ze op het idee voor The Tube en besloten dat ook meteen te gaan maken: “Na vier weken continu werken, zonder medewerkers, afgezonderd in de werkplaats, is hier het resultaat. Een eenpersoons voorstelling die een echte, intense en persoonlijke 1-op-1 theaterervaring biedt in zeer gecondenseerde vorm.”

De kern van het idee is een 2,60 meter lange buis van 25 centimeter doorsnede, die ongebruikt in de container van de buren (een installatiebedrijf) lag. Daarvan maakten ze letterlijk een beeldbuis. “Aan één kant een miniatuurtheater, compleet met licht en geluid en daarin tekstloze visuele scènes: verrassende beeldende voorstellinkjes van ongeveer 2 minuten met bijbehorende soundtrack. Aan de andere kant de kijker die dat op ruime afstand meebeleeft. De buis werkt als een verrekijker en focust het beeld en het geluid, wat de kijkervaring nog versterkt. Er moest natuurlijk nagedacht worden over wat er wel en niet kan en mag. Dat gegeven was eerder inspirerend dan beperkend. Dus zit de kijker op 2,60 meter van de speler en kijkt door een smalle kijk- en luisteropening die telkens ontsmet wordt. Voor de wachtenden is er een rode loper van 9 meter lang, onderverdeeld in vakken van 1,5 meter. En er kan natuurlijk contactloos betaald worden. TAMTAM wil met deze voorstelling tonen dat inventiviteit en veerkracht de cultuur kan redden!”

Meer informatie op de website www.tamtamtheater.nl