Stedendriehoek

Componeren met een luchtblazer

DEVENTER – In de tentoonstelling Instruments Make Play laten makers/muzikanten hun zelfgebouwde en uitgevonden instrumenten en installaties zien. De tentoonstelling maakt deel uit van het gelijknamige festival, dat van 1 tot 10 december wordt gehouden in Amsterdam, Rotterdam en Deventer. Het festival start op vrijdag 1 december in Deventer met live performances van de instrumentmakers Dianne Verdonk, Karel van der Eijk (zie foto) en Tom Verbruggen. Van hen is ook werk te zien in de tentoonstelling. In de expositie laten instrumentmakers zien dat het bouwen een interessante esthetiek met zich meebrengt. Het gebouwde instrument kan van alles zijn: van een piepklein fluitfrutseltje en een zelf ontworpen stuk elektronica tot een manshoge installatie.

De deelnemende kunstenaars zijn: OHM (Geert-Jan Hobijn, Radboud Mens, Gijs Gieskes), Karel van der Eijk, Jeroen Diepenmaat, Tom Verbruggen, Tristan Perich, Ole Nieling, Dianne Verdonk, Eli Gras, Radboud Mens, Richard Bultitude, Sinta Wullur, TapeTronic, BOT en Harco Rutgers. De bezoeker wordt uitgenodigd om de instrumenten en installaties te bespelen, zoals bij de installatie Crackle-Canvas van Tom Verbruggen: een serie interactieve schilderijen waarvan het canvas als instrument kan worden bespeeld of het tafelpvcpijporgel en het potdekselorgel van Karel van der Eijk, waarbij je met een mobiele luchtblazer je eigen compositie maakt.

Een aantal makers heeft op uitnodiging van het festival een korte residentie gedaan. In Deventer werken en verblijven Justin Bennet en Roelf Toxopeus van BMB Con. eind november een paar dagen in het Havenkwartier. BMB Con. gebruikt de akoestiek van de haven als instrument. Op vrijdag 8 december om 20.30 uur geven zij een live performance in het Kunstenlab. Diezelfde avond zijn er ook optredens van Grauton, Jochem Baelus en Slumberland. Tickets voor beide performances kosten €10,- en zijn te koop bij www.instrumentsmakeplay.nl