Stedendriehoek

COLUMN Peter van den Boom | Warm, warmer, warmst

Ook alweer bijna vergeten? Die extreme hitte van vorige week? Vast wel, want we zijn allang weer overgegaan tot de orde van de dag; dat wil zeggen: de crisisstand waar we al een paar jaar permanent in staan en die onderhand ook alweer gewoon is geworden. Wat blijft is de verbazing over hysterische media-aandacht voor een paar, toegegeven, uitzonderlijk warme dagen. De codes geel en oranje vlogen je om de oren evenals de hitteplannen en -protocollen. We mogen dan ook nog maar weinig; niet in de zon, sowieso niet naar buiten, niet sporten en krijgen vanuit de overheid infantiele tips als ‘voldoende waterdrinken’ (moet je toch altijd?) en ‘ventilators gebruiken’ (joh!) die ons door de zomerdag moeten helpen. Hebben zich hier echt ambtenaren mee bezig gehouden?
Onze samenleving is steeds technischer geworden, maar beslist niet flexibeler. Elke kleine verstoring van de dagelijkse gang van zaken zorgt ervoor dat het hele, op totale efficiency en kostenbeheersing gerichte, systeem al snel volkomen vastloopt. Een dagje blokkeren van een distributiecentrum door boeren leidt onmiddellijk tot lege schappen in de supermarkt. Een paar warme dagen en de kranten staan vol met bezorgde verhalen over mogelijke misoogsten en een dagje 33 graden zorgt voor algehele sluiting van kinderdagverblijven, want protocol nietwaar? Kinderen mogen dan thuisblijven in ouderlijke huizen die minstens zo warm zijn als de zweterige ruimtes bij de oppasjuf. Tel uit je winst.
Natuurlijk wordt het warmer vanwege de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Om die af te remmen moeten we onze levensstijl drastisch omgooien. Maar om eerlijk te zijn, daar hebben we gewoon geen zin in. Ons hele doen en laten verraadt dat we in de ontkenningsstand staan. We blijven vliegen, autorijden, veel vlees op de barbecue gooien en zwembaden in de tuin volplempen met steeds schaarser wordend drinkwater.
We krijgen wat we verdienen. Dus dan kunnen we beter ook maar iets minder hysterisch doen over de gevolgen van ons gedrag. En ons daar niet zo over opwinden, dat scheelt allicht weer in de warmte in huis.