Stedendriehoek

COLUMN Peter van den Boom | 100.000 bomen

Ja, de klimaatverandering. Het gaat nu echt hard, zelfs voor de steeds kleiner wordende groep keiharde klimaatveranderingsontkenners (‘het klimaat verandert altijd, niks aan te doen…’) lijkt er geen houden meer aan. Alsof er een tipping point is overschreden.

Hittegolven in de VS, Rusland en Canada. De recente wateroverlast in Duitsland, België en Limburg na de moesson. Hier langs de IJssel bleven de gevolgen nu nog beperkt tot ondergelopen uiterwaarden, een ontruimde Wellekade en zandzakken voor stadsstrand Meadow, waar ze het hopelijk droog hebben kunnen houden binnen, met dank aan het langjarige project Ruimte voor de Rivier.

Deventer wil nog er wel een schepje bovenop doen om de gevolgen van de mondiale temperatuurstijging te dempen en meer CO2 af te vangen. Maar liefst 100.000 bomen moeten er bijkomen om de stad te vergroenen, besloot de gemeenteraad onlangs. Een goed idee, maar is het genoeg? Ik denk eigenlijk dat, alleen al om dat aantal te halen, het er heel wat meer moeten worden. Want wat er de afgelopen paar jaar her en der in de stad is gekapt moet ook in de duizenden lopen. Zolang dat rücksichtsloze kap- en snoeibeleid niet per direct overboord wordt gekieperd, heeft aanplanten weinig netto effect lijkt me. Het compenseert in het beste geval een gedeelte van wat er al eerder aan groen is weggehaald.
Gemeenteraadslid Bert Kleine Schaars is, volgens de Stentor, geschrokken van de beton- en steenwoestijn die hij in Deventers nieuwste wijk Steenbrugge aantrof. Toch bij uitstek een wijk die een groene en duurzame uitstraling zou moeten krijgen. Waarom vooraf geen eisen gesteld aan het percentage stoeptegels in tuinen van nieuwe bewoners? Of voor elk nieuw huis direct twee bomen geplant in de straat? Achteraf repareren kost altijd meer geld, tijd en moeite. Steenbrugge wordt nog fors uitgebreid. De gemeente kan dus aan de bak.