Stedendriehoek

Certificaat Veilig Buitengebied voor IJsselland Zuid

De gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte hebben woensdag de eerste ster van Overijssel voor het Keurmerk Veilig Buitengebied in ontvangst genomen. De uitreiking vond plaats in een toepasselijke setting bij Zichtstal Pleegste in Raalte.

In het project Veilig Buitengebied werken publieke en private partijen onder begeleiding van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland samen om het buitengebied een veilige plek te laten blijven: gemeenten, politie, brandweer, wildbeheereenheden, Staatsbosbeheer, LTO, waterschappen, Enexis, Sportvisserij Oost-Nederland, omgevingsdienst, veiligheidsregio en provincie.

Blinde vlek
Burgemeester Ron König van Deventer benadrukt namens de burgemeesters de doelstelling van het project, namelijk het vergroten van bewustwording onder inwoners, ondernemers en professionals in het buitengebied. “Ons buitengebied is een veilige plek om te wonen, werken en recreëren. Dit willen we graag zo houden.”

Eren Balanan, teamchef van de politie in IJsselland Zuid, beaamt dit. “Het buitengebied van IJsselland Zuid bestrijkt een enorme oppervlakte. Dit kan een aanzuigende werking hebben op diverse vormen van criminaliteit, het is niet altijd duidelijk wat er zich precies afspeelt.” Met gepaste trots kijkt hij terug op mooie resultaten, zoals bewustwordingssessies, integrale controles en als klap op de vuurpijl de eerste ster van Veilig Buitengebied.

Groot maatschappelijk belang
Anton Jansen, manager Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland: “Deventer, Olst-Wijhe en Raalte hebben met de uitreiking de primeur voor de provincie Overijssel. Georganiseerde misdaad stopt niet bij provincie- of gemeentegrenzen. De andere acht gemeenten in IJsselland maken ook stappen met betrekking tot Veilig Buitengebied. We hopen dat andere gemeenten in Overijssel dat voorbeeld ook zullen volgen. Een veilige leef- en woonomgeving is een zaak van ons allemaal. In de Achterhoek zeggen we #KIEKUUT, maar dat doen we met overtuiging ook voor Overijssel.”

Meld Misdaad Anoniem
Naast het project Veilig Buitengebied starten de gemeenten in IJsselland een campagne met Meld Misdaad Anoniem. Inwoners worden opgeroepen om verdachte situaties en drugscriminaliteit te melden. Iedereen kan anoniem een melding doen via M. 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Dit is het onafhankelijke meldpunt en geen politie.