Stedendriehoek

Centrumbus weer in gebruik

DEVENTER – De Centrumbus in Deventer is zaterdag officieel van start gegaan. Wethouder Liesbeth Grijsen, gedeputeerde Bert Boerman en alle stakeholders, bestuur en vrijwilligers openden de eerste rit op feestelijke wijze.

In het verleden reed er altijd een bus door het centrum van Deventer. Deze lijn is jaren geleden opgeheven. Geen bus meer in het centrum? Dat was volgens Marianne Stanlein en Nico van der Gevel, initiatiefnemers van de Deventer Centrumbus, geen goede optie. Inmiddels zijn ze jaren, plannen en talloze gesprekken en bijeenkomsten verder en is de Centrumbus eindelijk weer in gebruik.

Burgerinitiatief
Uniek is dat de Centrumbus, een openbaar vervoermiddel, een burgerinitiatief is. De organisatie wordt in zijn geheel gerund door vrijwilligers, zowel het bestuur als de chauffeurs. Op dit moment zijn er al rond de 35 vrijwilligers, onder wie een Syrische vluchteling.

Verschillende lokale partijen bieden de reizigers in de eerste week dat de Centrumbus rijdt een leuk extraatje aan. Zo krijgen reizigers op vertoon van hun buskaartje gratis koffie/thee met iets lekkers op de markt, mogen ze gratis naar binnen bij het Etty Hillesum Centrum en kunnen ze gratis meedoen aan een activiteit bij de Deventer Dagsociëteit.