Stedendriehoek

‘Café en culturele pleisterplaats naar mijn hart’

DEVENTER – Dat De Hip, Brink 21 te Deventer, veel meer is dan alleen maar een café weet men tot in de wijde omtrek. De Hip is eigenlijk een mini-totaaltheater, waar van alles wordt georganiseerd: popconcerten, opera’s, wielerrondes, undercoversessies, jazz-jamsessions, talkshows, politieke debatten, Wartaal tijdens het Boekenmarktweekend.

Prachtig allemaal, maar op een gegeven moment was het haast niet meer door eigenaar Fonz Scheepstra alleen te behappen. Hij bedacht een oplossing: een club gelijkgestemden om zich heen verzamelen die wil meehelpen om De Hip nóg beter te maken. Met Matthijs van Nieuwkerk, Willy Berends en Olaf Witkamp heeft hij drie personen gevonden die De Hip een warm hart toedragen. Met z’n vieren bemannen ze Stichting Podium De Hip en hebben tot doel gesteld om van Podium De Hip een bruisende culturele plek te maken. Afgelopen vrijdag is de akte in het bijzijn van notaris Jan-Hein Brummelhuis getekend en is Stichting Podium De Hip een feit.

Matthijs van Nieuwkerk als voorzitter van Stichting Podium De Hip lijkt vreemder dan het is. In de zomermaanden verblijft Van Nieuwkerk veel in Almen en in 2015 leerde hij De Hip kennen, toen hij Wartaal III (ode aan Drs. P) presenteerde. Van Nieuwkerk: “Toen ik De Hip voor het eerst binnenkwam, dacht ik: Een café en culturele pleisterplaats naar mijn hart. Zeer professioneel, goede smaak en een inspirerende, lichte anarchie. Ik bekeek de affiches van het maandprogramma, dronk een biertje, at mee en had het reuze naar mijn zin. Toen Fonz me vroeg om mee te helpen, hoefde ik niet lang na te denken. De Hip vooruit! Met alle plezier!”

Willy Berends is al vanaf de opening fan van De Hip, bezoekt er veel concerten en andere activiteiten. Als directeur van Apex Audio Visuals maakt hij ook regelmatig gebruik van ruimtes in De Hip om videoclips en commercials te schieten. “De Hip heeft potentie! Mooie plek. Goeie uitstraling. Ik snap Fonz wel en ik ken hem al lang. Hij heeft goeie ideeën en voert de meeste ook nog eens uit. Maar ik snap ook waar hij tegenaan loopt. Een culturele instelling in je eentje runnen, dat bestaat niet. Onmogelijk. Bovendien heeft De Hip ook de middelen niet. Daar gaan we aan werken.”

Olaf Witkamp was als regisseur/cameraman al betrokken bij de Ronde van Vedett. Hij maakte voor de eerste editie een prachtige promo-film en schoot afgelopen seizoen live beelden van de koers. Als hij niet als regisseur/director/cameraman op pad is, dan is hij te vinden in zijn winkel Rare & More, waar hij vintage spullen verkoopt. “Ik ‘ontdekte’ De Hip kort na de opening. Ik woonde toen al vijf jaar in Deventer en kwam uit de Randstad. Ik ben naar Fonz, die ik nog niet kende, toegelopen en vertelde hem dat ik al jaren op De Hip zat te wachten. Daar hebben we samen hartelijk om gelachen. Ik ben er veel te vinden en het lijkt me geweldig om samen met Fonz, Matthijs en Willy te werken aan De Hip 2.0. We hebben onlangs een hele avond bij elkaar gezeten en het klikte meteen meer dan goed. Dat belooft nog wat!”

Fonz Scheepstra zelf is blij de volgende stap met De Hip te kunnen maken. “Willy Berends heeft gelijk. Ik heb het culturele programma de eerste vier jaar in mijn eentje vorm gegeven en dat is eigenlijk gekkenwerk. Het is dat het zo leuk is om te doen. Maar het werd de hoogste tijd De Hip verder te professionaliseren, een stichting op te richten voor het culturele gedeelte en die te bemannen met de juiste mensen. Dat laatste is zeker gelukt. Maar waar ik nog het meest blij om ben, is dat het toch een beetje voelt als een rebellenclubje. Een clubje dat wilde plannen gaat smeden!”

Al in een eerder stadium werd Pieter Holkenborg aangenomen door De Hip. Holkenborg werkt ook voor de Feestfabriek en is betrokken bij festivals als Manãna Manãna en De Zwarte Cross. Holkenborg houdt zich bezig met programmering en promomotie en zal nauw gaan samenwerken met het stichtingsbestuur. De Hip lijkt klaar voor de toekomst.

Zie ook de website www.dehip.nl of volg De Hip op facebook.