Stedendriehoek

Buurtmuseum in Noordenbergkwartier

Het Noordenbergkwartier krijgt een eigen buurtmuseum in het voormalig atelier van De Fermerie. Het initiatief hiertoe werd genomen door enkele buurtbewoners in samenwerking met De Fermerie.

De multifunctionele ruimte ondergaat op dit moment een transformatie. Er wordt een muurschildering gemaakt van de ontstaansgeschiedenis van Deventer en van het behoud van het Noordenbergkwartier in de jaren 80 van de vorige eeuw. Er zijn prachtige foto’s (gemaakt door J. Levy) van het oude Noorden te zien, voorwerpen in een vitrinekast en films op een scherm. Daarnaast is de ruimte zelf omgetoverd tot een oud bruin café met barokke elementen. Een fijne ruimte om samen te zijn en de buurt beter te leren kennen. En om wandelaars van de VVV-routes te ontvangen.

Het plan voor het buurtmuseum leeft al (veel) langer. Net voor corona in 2020 werd gestart, maar alles kwam stil te liggen. Henk Bakhuizen en Marianne de Bakker besloten het initiatief opnieuw op te pakken. “Iedere dag lopen er wel mensen langs De Fermerie die een stadswandeling doen. Ze staan stil en luisteren wat hun telefoon hen vertelt over de wijk. Prima natuurlijk, maar hoe leuk is het om binnen te kijken bij De Fermerie, die zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in het behoud van de wijk.”

“We richten ons op toeristen, maar ook op mensen uit de wijk”, zegt Anne Koerhuis, die voor het ontwerp tekende. “Het is en blijft een multifunctionele ruimte die ook voor gezellige samenkomsten en muziekles wordt gebruikt. De muurschildering is gemaakt door Dersim. De foto’s zijn van Johnny Levy en werden door Lex Rutgers van het Etty Hillesum Centrum beschikbaar gesteld. Een subsidie van Wij Deventer maakte het mogelijk dit voor en door de buurt te doen. Wie meer wil weten over het Noordenbergkwartier, de oudste wijk van Deventer, wordt uitgenodigd om te komen kijken. De opening op zaterdag 8 juni om 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur) wordt verricht door wethouder Jaimi van Essen. Daarna zal Lex Rutgers nog een toelichting geven bij de foto’s van Johnny Levy.”