Stedendriehoek

Buurtbewoners samen op weg voor energiebesparing

De Ulebelt ondersteunt bewonersinitiatieven op verschillende duurzame thema’s. Op De Worp is een bewonersgroep actief voor een energieneutrale en klimaatbestendige wijk. Dit sluit aan bij de Regeling Reductie Energieverbruik van de Gemeente Deventer, die tot maart 2021 verschillende kortingsacties biedt.

De Ulebelt en Deventer Energie organiseerden vorige week voor Worp-bewoners een Energieke Buurtparty. In deze online bijeenkomst brachten zij kennis over de acties en andere mogelijkheden voor energiebesparing bij de huiseigenaren thuis. Dit levert veel op voor de portemonnee en een duurzaam Deventer.

Terwijl het kabinet de contactmomenten door corona verder inperkte, was een flinke groep huiseigenaren van De Worp online in contact en in gesprek. De Ulebelt presenteerde alle kortingsacties en stimuleringsregelingen van Gemeente Deventer. Daarna ging de bewoners in twee groepen uit elkaar om vragen te stellen aan de energiecoaches van Deventer Energie. Kennis en gesprek zijn nodig om stappen te kunnen zetten, omdat energiereductie – met name voor oudere huizen – best ingewikkeld kan zijn.

“Op het moment dat je een woning van vóór 1980 gaat isoleren, moet je heel goed kijken naar de ventilatiemogelijkheden in je huis. Je wilt niet dat er vochtproblemen ontstaan, omdat kieren en naden zijn gedicht”, aldus energiecoach Bert de Waal. “Ook verschilt het per woning op welke manier je het beste vloer-, muur- en dakisolatie kunt toepassen. Meedoen aan de algemene zonnepanelenactie is dan een stuk eenvoudiger. Toch is het de moeite waard om naar de isolatiemogelijkheden te kijken, omdat het veel oplevert: een lagere energierekening en een behaaglijk binnenklimaat.”

“Door dit soort vraagstukken in contact met buren op te lossen, kun je kennis en aanpak met elkaar delen: meestal zijn huizen in één wijk vergelijkbaar met elkaar. Daarom is het zo prettig om met elkaar in gesprek te zijn en – waar mogelijk – de deuren voor elkaar te openen. ‘Interessant, leuk om te horen wat er allemaal mogelijk is’ en ‘Goede vorm, leuk om met wijkbewoners te sparren’, zijn twee van de enthousiaste reacties van deelnemers.”

Waterzijdig inregelen

Het gaat niet alleen over grote en ingrijpende maatregelen. Het gratis materialenpakket van de gemeente en gedragsverandering leveren ook veel op: een spaarlamp, radiatorfolie en een minuut korter douchen halen de energierekening met euro’s omlaag. De gemeente geeft ook korting op professionals die een cv zo kunnen afstellen dat de radiatoren beter in balans zijn en het gasverbruik terugloopt. Dit heet waterzijdig inregelen.

Op www.deventerstroomt.nl kan men alle acties bekijken. Op deze manier wil Gemeente Deventer in 2030 een energieneutrale gemeente zijn. “Wil je ook een Energieke Buurtparty in jouw wijk? Meld je aan bij De Ulebelt via: http://bit.ly/aanmeldenBuurtparty