Stedendriehoek

Burgerhulpverleners herkenbaar voor hulpdiensten

DEVENTER – Marjolein werkt in de thuiszorg in haar woonplaats. Toen zij op haar werk een flyer zag liggen voor een reanimatiecursus van Stichting AED Deventer en omstreken, heeft ze zich direct aangemeld.

“Na afloop van de reanimatiecursus hebben alle cursisten zich diezelfde avond nog aangemeld als burgerhulpverlener. Mijn werkgever staat helemaal achter het oproepsysteem. Als ik een oproep krijg tijdens het werk, heb ik toestemming om er direct heen te gaan.”

Twee maanden na de reanimatiecursus kreeg ze haar eerste oproep als burgerhulpverlener. “Ik was net weer aan het werk na mijn vakantie en belde net aan bij een cliënt toen mijn telefoon ging: een reanimatie-oproep. Ik heb mijn fiets gepakt en ben als een speer naar het adres gegaan, een paar straten verderop. Toen ik aankwam, gaf ik aan dat ik een burgerhulpverlener was en dat ik een oproep had gekregen. Het slachtoffer begon al blauw aan te lopen, dus ik ben direct de reanimatie gestart.”

Om de situatie te voorkomen dat de burgerhulpverlener niet herkenbaar is voor de familie van het slachtoffer, omstanders en de hulpdiensten, kan men nu à 5 euro een burgerhulpverlener-reanimatiehesje bestellen via e-mail info@stichtingaeddeventer.nl